Құстар отбасылары

Американдық перегрин сұңқары (Falco peregrinus) профилі

Pin
Send
Share
Send
Send


Американдық перегрин сұңқары, ғылыми атауы Falco peregrinus, сондай-ақ, перегрин деп те аталады, ал тарихта солтүстік америкалық үйректің найзағайы деп аталатын Америка - Фалкони отбасындағы керемет аңшылық құс (репортер). Оның артында көк-сұр, ақ жауын және қара басы бар үлкен, қарға тәрізді сұңқар бар.

Перегрин өзінің жылдамдығымен танымал, ол өзінің аң аулау аялдамасында (жоғары жылдамдықтағы сүңгу) 320 км / сағ (200 миль) асып түседі және оны әлемдегі ең жылдам құстар мен жануарлар түрлерінің ең жылдам мүшесіне айналдырады.

National Geographic телебағдарламасының хабарлауынша, Перегрин Сұңқарының өлшенетін максималды жылдамдығы - 389 км / сағ (242 миль).

Зорлау жегіштер сияқты, перегрин сұңқарлары жыныстық диморфты, онда аналықтары еркектерге қарағанда едәуір көп.

Зерттеуге сәйкес, ол осы уақытқа дейін тексерілген кез-келген жануарларда визуалды өңдеудің ең жылдам жылдамдығына ие және жеке өзгерістердің секундына 129 Гц немесе циклін тіркей алады.

Аналогты түрде фильм - бұл экранға түсірілген кадрлар сериясы. Бұл кескіндерді стихиялы және бөлек, жеке суреттер ретінде қарастырмас бұрын, оларды секундына 25 кадрға өзгерту керек.

Перегрин сұңқарлары жыпылықтап, болаттан жасалған бейнелерді және сұйықтықтың қозғалысын көрмес бұрын, фильмді секундына 129 кадрмен жаңарту қажет.

Перегринді өсіру аралықтары Арктикалық тундрадан тропикке дейінгі аймақтарды қамтиды. Ол әлемнің түкпір-түкпірінде, шеткі полярлық аймақтардан, өте биік таулардан және тропикалық жаңбырлы ормандардан басқа жерлерде кездеседі.

Мұзсыз жалғыз ірі құрлық - ол Жаңа Зеландия. Бұл оны әлемдегі ең кең рапторлардың бірі және құстардың ең қол жетімді түрлерінің бірі етеді.

Шын мәнінде, географиялық кеңістіктен табылған жер бетіндегі құстардың жалғыз түрі әрдайым табиғи емес, бірақ адамдар кеңінен қолданатын тас көгершін, ол қазір көптеген перегрин популяцияларын жыртқыш түрі ретінде қолдайды.

Перегрин - бұл көптеген ауқымды аудандарда көгершіндер мен үйректер сияқты биік құрылыс құрылымдарын жыртқыштардың көптігі ретінде қолданатын қалалық жабайы табиғаттың өте жақсы үлгісі.

Бұл түрдің ағылшын және ғылыми атаулары көптеген солтүстік популяциялардың қоныс аудару әдеттерін «саяхатшы сұңқар» деп атайды. Сарапшылар сыртқы түрімен және көлемімен ерекшеленетін 17-ден 19-ға дейінгі кіші түрді таниды.

Барбара сұңқары Falco peregrinus екі кіші түрімен ұсынылған ба немесе ол F. pelegrinoides жеке түрі бола ма деген мәселеде келіспеушіліктер бар.

Екі түрдің ауытқуы салыстырмалы түрде жақында, соңғы мұз дәуірінде, сондықтан олардың арасындағы генетикалық айырмашылықтар (және олардың сыртқы түріндегі айырмашылықтар) және салыстырмалы түрде кішігірімдері генетикалық тұрғыдан шамамен 0,6-0,8% ғана ерекшеленеді.

Оның диетасы тек орташа мөлшердегі құстардан тұратынына қарамастан, перегрин кейде кішкентай сүтқоректілерді, кішкентай бауырымен жорғалаушыларды немесе тіпті жәндіктерді аулайды.

Бір жыл ішінде жыныстық жетілуге ​​жетіп, ол әдетте тіршілік ету үшін ұялар жасайды, ал жақында жасанды биік құрылымдарда.

Белгілі бір пестицидтерді, әсіресе ДДТ-ны кеңінен қолданудың арқасында, серілік сұңқар көптеген жағдайларда жойылып бара жатқан түрге айналды.

1970-ші жылдардың басынан бастап ДДТ-ға тыйым салынғаннан бері популяция қалпына келіп, ұя салатын жерлерді ауқымды қорғауды қолдады және жабайы табиғатқа жіберілді.

Американдық перегрин сұңқары - құрметтейтін сұңқар құсы, ол өзінің күшті қоректік қабілетіне, жаттығуға бейімділігіне, әмбебаптылығына және қолда бар тұқым арқылы қол жетімділігіне байланысты. Ол аң аулайтын құстардың көпшілігінде ұсақтан үлкенге дейін тиімді.

Сипаттама

Сұңқардың денесінің ұзындығы 34-тен 58 см-ге дейін (13-23 дюйм), ал қанаттарының ұзындығы 120 см-ге дейін (20 дюйм).

Ерлер мен әйелдердің белгілері мен түктері бірдей, бірақ көптеген құстар сияқты, перегрин сұңқарының да жыныстық мөлшері бар, мұнда еркектер еркектерге қарағанда аналықтарынан 5% артық өседі.

Еркектердің салмағы 330-нан мың грамға дейін (0,73-22,20 фунт) Әйелдерден едәуір үлкен әйелдердің салмағы 700-ден 1500 грамға дейін (1,5-33 фунт).

Көптеген кіші түрлерде еркектердің салмағы 700 грамнан (1,5 фунт), ал әйелдер 800 грамнан (1,8 фунт) жоғары, мұнда әйелдердің салмағы ерлердің репродуктивті жұбайларынан шамамен 50% артық болуы сирек емес.

Перегриннің стандартты сызықтық өлшемі - қанат сымы 26,5-тен 39 см-ге дейін (10,4-15,4 дюйм), құйрығы 13-тен 19 см-ге дейін (5,1-7,5 дюйм), ал тарсу 4,5-тен 5,6 см-ге дейін (1,8-22 дюйм). ).

Ересектерде артқы және ұзын сүйір қанаттар қара түсті киіммен тақтадан сұр-көк түске боялады (төмендегі «Көлемді» қараңыз).

Қанаттарға қара-ақ немесе қара түсті қара-ашық түсті жолақтары бар бөліктерден қара-ақтан тот басады. Артқы жағы сияқты, бірақ құйрығы жіңішке, жіңішке мөлдір штангалары бар, ұзын, жіңішке және қара ұшымен дөңгелектелген және ұштарында ақ жолақ бар.

Бастың жоғарғы жағы мен «мұрты» щекпен бірге қара мойын мен ақ мойынның бозғылт жақтарымен күрт қарама-қарсы тұрады.

Аяқтары сары түсті, ал шайнау мен тырнақтар қара түсті. Жоғарғы шымшу ұшына жақын жерде қазылады, бұл Falcon-қа мойын бөлігіндегі жұлын бағанының шығуы арқылы құрбанды өлтіруге мүмкіндік береді.

Пісіп жетілмеген құс таңғышпен байланады, оның астыңғы бөлігінен гөрі таңқаларлық және ақшыл көк тісі және орбиталық сақинасы бар.

Экология және мінез-құлық

Перегрин сұңқары көптеген тау жоталарында, өзен аңғарларында, жағалауларда және өсіп келе жатқан қалаларда өмір сүреді. Жұмсақ қыстайтын аудандарда бұл әдетте тұрақты тұрғындар болады, ал кейбір адамдар, әсіресе ересек еркектер көбейетін аудандарда болады, тек солтүстік қыста тек Арктикалық климатта өсетін популяциялар үлкен қашықтыққа қоныс аударады.

Струпты орындай отырып, Перегрин Сұңқар планетадағы кез-келген басқа тіршілік иелеріне қарағанда жылдамдыққа жетеді, соның ішінде биіктік көтеріліп, содан кейін 320 км / сағ жылдамдықпен суға секіріп, зиян тигізбеу үшін оның бір қанатын соғып кетеді. өзі.

Осы типтегі ауа қысымы құстың өкпесін зақымдауы мүмкін, бірақ сұңқардың мұрнындағы жоғарғы сүйектің туберкулезі теориялық тұрғыдан күшті ауа ағынын мұрыннан алшақтатып, суға түсу кезінде құстың тыныс алуына мүмкіндік береді. ауа қысымының өзгеруін төмендету.

Сұңқарлар көздерін қорғау үшін көздеріндегі жасушалар мен мөлдір қоқыстарды көру қабілетін сақтау үшін өздерінің қиялы мембраналарын (үшінші қабақтары) пайдаланады.

«Стандартты сұңқардың» ұшу физикасын зерттейтін зерттеу теориялық жылдамдықтың төмен биіктікке ұшу кезінде 400 км / сағ (250 миль) және биіктікте ұшуға 625 км / сағ (388 миль) шегін анықтады. 2005 жылы Кен Франклин 389 км / сағ (242 миль) жылдамдықпен Falcon Stooping тіркеді.

Жабайы аудандардағы перетрин сұңқарларының өмір сүру ұзақтығы 19 жастан 9 айға дейін. Өлім бірінші жылы 59-70% дейін төмендейді, ересектерде жылына 25-32%.

Адам жасаған заттармен соқтығысу сияқты антропогендік қауіп-қатерлерден басқа, перегринді үлкен найзағайлар мен үкілер өлтіруі мүмкін.

Сұңқар - көптеген паразиттер мен қоздырғыштардың иесі. Бұл Avipoxavirus, Newcastle Disease Virus, Falconid Herpesvirus 1 (және мүмкін басқа герпесвирида) және кейбір микоздар мен бактериялық инфекциялардың векторы.

Эндопаразиттерге Plasmodium rilicum (безгек әдетте перегриндік сұңқарда кездеспейді), Sterigidae трематодалары, Ceratospiculum amaculata (нематодалар) және таспа құрттар жатады. Таныс петретрин сұңқарының эктопаразиттері - шайнайтын биттер, цератофилус Гари (сабан) және Hippoboskidae (Icosta nigra, Ornithocton эритроцефаласы) арқылы ұшады.

Арктикалық перегриндер Сұңқарларға ұя салу үшін жыртқыштарды қуып жібереді, ал Шатырлы лашындар (Butte Legopas) бұл ыстық нүктелерді ұя салатын аймақ ретінде қолдана алады.

Тәрбие

Құсбегілер тек қана көгершіндер мен көгершіндер, суда жүзетін құстар, ән құстары және қанаттылар сияқты орташа құстармен қоректенеді. Бұл сұңқар биік ғимараттарда немесе көпірлерде орналасқан, ал осы қалада тұратын құстардың көпшілігі әртүрлі көгершіндерде отырады.

Дүниежүзі бойынша бұл ескерткіштер 1500-ден 2000-ға дейін құстардың түрлерін (әлемдегі құстардың шамамен бестен бір бөлігіне дейін) болжайды деп есептейді.

Солтүстік Америкада аңшылық 3 граммды (0,11 унция) колибри құстарынан (Silasphorus and Archilochus ssp) 3,1 кг (6,8 lb) Sandhill кранына дейін (Аляскадағы Stroop өлтірген) перегринмен алды, дегенмен құрбандардың көпшілігі 20 г-да алынды. (Салмағы 0,71 унциядан (кіші пассерин) 1100 г (2,4 фунт) дейін (мысалы, үйректер мен шағалалар).

Американдық перегрин сұңқары Солтүстік Америка Ряптарера құстарының кез-келген түрінің ең алуан түрінде 300-ден астам түрі бар, соның ішінде 100-ге жуық сорабарда құрбан болды.

Кішкентай найзағайлар мен үкілер үнемі алдын-ала болжанады, негізінен американдық Кестрель, Мерлин сияқты ұсақ сұңқарлар және өткір жылтыр найзағайлар.

Қалалық жерлерде перезриннің диетасының негізгі ингредиенті - тасты немесе жабайы көгершіндер, олар кейбір қалаларда американдық перегрин сұңқарының рационының 5% немесе одан көп бөлігін құрайды.

Қаланың басқа қарапайым құстары үнемі көгершіндер, кәдімгі ағаш көгершіндер, жалпы өзгерістер, солтүстік жыпылықтау, қарапайым стерлингтер, американдық робин, қарапайым қара құстар мен коридорлар (мысалы, сиқырлар немесе өлекселер, үй және американдық қарғалар) қайғырып алынады.

Түнде алынған жарқанаттардан басқа, американдық перегрин сұңқары сүтқоректілерді сирек аулайды, бірақ кейде егеуқұйрықтар, құйыншықтар, сабалар, егеуқұйрықтар, егеуқұйрықтар мен тиіндер сияқты ұсақ түрлер қабылданады.

Жағалаудағы популяциялардың ірі кіші тайпалары тек теңіз құстарымен қоректенеді.

Тундарий тайпасының қысқы сұңқарын Бразилияның Кубаотодағы мангро-сулы-батпақты алқапта кәмелетке толмаған Скарлет Ибиске аң аулау кезінде байқады.

Жәндіктер мен бауырымен жорғалаушылар американдық перегриндік сұңқарлардың диетасының аз бөлігін құрайды, бұл құрбанға қол жетімді нәрсеге байланысты айтарлықтай өзгереді.

Американдық перегрин сұңқары көбінесе аңшылық ең белсенді болған кезде, таң мен ымырт кезінде аң аулайды, бірақ ол әсіресе қалаларда, әсіресе түнде аң аулау түнде кең таралуы мүмкін кезде анықталады.

Түнгі қоныс аударушыларға американдық перрегин сұңқары экзотикалық түрлерді жатқызады, мысалы, сары тектес кукушка, қара мойынды Граби, Вирджиния рельсі және қарапайым бөдене.

Американдық сұңқарларды аулау бос орынды қажет етеді, сондықтан көбінесе ашық су айдындарында, сулы-батпақты жерлерде, алқаптарда және тундрада жем болып, жоғары алабұғадан немесе желден олжа іздейді.

Мигранттардың ірі сүтқоректілері, әсіресе ашық жерлерде жағалауы құстар сияқты жиналатын түрлері американдық перегриндік сұңқарларды аулау үшін өте тартымды болуы мүмкін.

Жәбірленушінің дақтары оқылғаннан кейін, ол аяғын бүгіп, құйрығы мен қанаттарын артқа бүктеп, тоқтай бастады. Әдетте жәбірленушіні әуеде ұрып, ұстап алады; Перегрин Сұңқары жыртқыш аяғымен олжасын ұрады, оны тосыннан немесе соққыдан өлтіреді, содан кейін оны ауада ұстап алады. Егер оның құрбаны көтере алмайтын ауыр болса, перегрин оны жерге тастап, сол жерде жейді.

Егер олар алғашқы соққыны жіберіп алса, перегрина олжасын қаңғыбас жазықтықта қуады. Бұрын бұл сирек кездессе де, табиғи қосылыс сияқты бірнеше перегриндік аңшылар таңдандырады және құрбанға жерге жаяу шабуыл жасайды.

Таспен аң аулаудың сирек оқиғалары да болды. Сондай-ақ, перегриндер Китсвик сияқты құстардан алынған кішкентай бүлдіршіндер туралы табиғи түрде жазылған. Американдық перегрин сұңқарының жемін тамақтанар алдында жинайды. Жақында жүргізілген зерттеу нәтижесі бойынша, қалаусыз түрлерде перегриндердің болуы оның ұнататын жемін азайтады.

2018 жылғы жағдай бойынша ең жылдам жазылған Falcon сағатына 242 миль болды (шамамен 390 км / сағ). Нидерландыдағы Гронинген университеті мен Оксфорд университетінің зерттеушілері жоғары жылдамдық перегриндердің жақсы дамуына және ереуілдерде дәлдікке жетуге мүмкіндік беретіндігін көрсету үшін 2018 жылы 3D компьютерлік модельдеуді қолданды.

Көбейту

Перегрин сұңқарлары жыныстық жолмен бір жастан үш жасқа дейін жетіледі, бірақ үлкен популяцияларда олар екі-үш жастан кейін көбейеді.

Өмір бойы серіктерінің жұбы жыл сайын сол ұяға оралады. Курстық рейстерге әуе акробатикасы, дәл спиральдар және тік батырулар кіреді.

Еркек американдық перегрин сұңқары құрбанды өткізіп жібереді де, ол ұрғашыға ауада ұсталады.

Мұны істеу үшін әйел ерлердің талонынан тамақ алу үшін төңкеріліп ұшады.

Өсіру маусымы кезінде американдық перегрин сұңқары аймақтық болып табылады; Ұя салатын қосылыстар әдетте 1 км-ден (0,62 миль) қашықтықта орналасады, және көбінесе тіпті осындай жерлерде жұптардың саны көп болады. Үйлер арасындағы қашықтық жұптар мен олардың сөрелеріне қажетті азық-түлікпен қамтамасыз етеді.

Асылдандыру аймағында бір ұяға бірнеше ұя салуға болады; Жұп қолданатын сан 16 немесе 16 жылда бір-екіден жетіге дейін өзгеруі мүмкін.

Американдық перегрин сұңқары, әдетте, жартастың шетінде сынықтарға ұя салады. Ұрғай жұмыртқаны қопсыту үшін топырақта, құмда, қиыршық таста немесе қураған өсімдіктерде таяз қуысты қыратын ұя салатын орынды таңдайды. Ұя материалдары қосылмайды.

Жартас ұялары көбінесе өсімдіктермен қоса, су айдындарының үстінде орналасқан оңтүстікке қарайтын учаскелерден артықшылықты. Кейбір аймақтарда, мысалы Австралияның бөліктері мен Солтүстік Американың солтүстік батыс жағалауында ұя салу үшін үлкен ағаш діңдері қолданылады.

Көптеген еуропалық перегриндер қайтыс болғанға дейін Орталық және Батыс Еуропаның үлкен популяциясы басқа ірі құстардың қажет емес ұяларын пайдаланды.

Оны ұя, қашықтықта, қолданылмайтын жерлерде, мысалы, қолөнер, тік және тіпті тасты ойпаттарда пайдалануға болады. Көбінесе, перегриндер үнемі биік ғимараттарды немесе көпірлерді орналастырады.

Өсіру үшін қолданылатын бұл техногендік құрылымдар Перегриннің ұя салатын жерлері үшін таңдайтын табиғи жартасты құрылымдарға ұқсас.

Бұл жұп таңдалған ұя орнын басқа перегриндерден, көбінесе қарғалардан, Аароннан және шағалалардан қорғайды, егер ұяға байланған болса, сонымен қатар түлкі, үйрек, фелид, аю, қасқыр, тау арыстандары сияқты сүтқоректілер кездеседі.

Ұялар да, (сирек) ересектер де ірі денелі репертуар құстарға бейім, мысалы жыртқыштар, ірі үкі немесе гирифолкан.

Солтүстік Америка мен Еуропадағы американдық перегриндік сұңқар ұяларының ең ауыр жыртқыштары - бұл үлкен мүйізді үкі және еуразиялық бүркіт үкі. Перегриндер үшін көбеюге тырысқанда, ең маңызды кедергі - осы екі түрдің үкілері үнемі түнде ұяларды, мысықтарды және ересектерді алады.

Американдық перегрин сұңқары ұясына жақындап, Алтын Аггалл мен Так шағаласын өліммен өлтіре алған зорлаушылардың бүкіл мойнына шабуыл жасады (олар екеуі де әлеуетті аңшы болудан аулақ) өз ұяларын қорғау үшін.

Бір мысалда, қарлы үкі жабдықталған перегринді өлтіргенде, үлкен үкіні байланған перегриннің ата-анасы өлтірді.

Жергілікті балапанның шығу мерзімі әр түрлі, бірақ солтүстік жарты шар әдетте ақпаннан наурызға дейін, оңтүстік жарты шарда шілдеден тамызға дейін созылады, дегенмен австралиялық кіші түрдегі Macropus қараша айының соңында көбейе алады, ал ұя салатын популяция кез келген уақытта маусым мен желтоқсан аралығында болуы мүмкін.

Егер жұмыртқалар ұялау маусымының басында жоғалып кетсе, онда аналықта тағы бір ілінісу болады, дегенмен бұл жаздың қысқа болуына байланысты Арктикада өте сирек кездеседі.

Әдетте үш-төрт жұмыртқа, бірақ кейде бір-бес жұмыртқа сыныққа салынады. Жұмыртқалар ақ немесе қоңыр іздері бар ақ түсті.

Оларды 29-дан 33 күнге дейін инкубациялайды, негізінен ұрғашы, ал еркек күндіз жұмыртқа салуға көмектеседі, бірақ түнде оны тек әйелдер ғана жейді. Кейде ұяда табылған жастардың орташа саны 2,5 және уәде етілген орташа саны 1,5 құрайды, бұл өндірістің табиғи жоғалуы мен бедеулік овуляциядан ұя салуға байланысты.

Нәресте қайнатылғаннан кейін, белдеулер («эгис» деп аталады) астына кремді ақ түспен жабылған және олардың аяғы керемет болады.

Екі еркек те («шина сатады») және әйелдер де («сұңқарлар» деп аталады) американдық перегрин сұңқарлары нәрестелерді тамақтандыру үшін жем жинау үшін ұядан кетеді.

Ата-аналық аң аулау аймағы ұядан радиусты 19-дан 24 км-ге (12 - 15 миль) дейін ұзарта алады. Егеуқұйрықтар балапан шыққаннан кейін 42 мен 46 күн аралығында ант береді және екі айға дейін ата-аналарына тәуелді болады.

Бейнені қараңыз: Sport of Kings - An Award Winning Falconry Video by Project Upland (Маусым 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send