Құстар отбасылары

ҚОЛДАНУ АЯСЫ (Pandion haliaetus)

Pin
Send
Share
Send
Send


Рязань облысында елтаңбасы мен туы ұшатын бүркітпен безендірілген шағын және өте ежелгі Скопин қаласы бар. Және бұл жыртқыш құстың дерексіз силуэті ғана емес, сонымен қатар суқұйрықтың дәл бейнесі - сұңқарлар тобының ең қызықты өкілдерінің бірі.

Ежелгі Ресейде «оспрей» сенімге лайық ақылды, ақылды, үнемді иелер деп аталды. Бұл сөз таңданған, қалаға ат қойған құсқа берілді, тіпті орыс князьдері Скопин-Шуйский өздерінің тегінде осы керемет сөздің болуын тіледі.

Тарихқа осындай елеулі есіммен енген құстың ерекше ерекшелігі неде? Оспрейдің өмірін зерттеген әрбір орнитолог мұндай сұрақты қорлау деп санайды, өйткені бұл құс бәріне ғана тән: оның құрылымы, тіршілік ету ортасы және қоректену ерекшеліктері.

Ұя үстінде ұшып бара жатқан еркек Оспрей.

Оспрей қалай көрінеді?

Оспрей Скопиндер отбасына жатады, оның құрамына бір тұқымдас 1 тұқым кіреді. Егер сіз суқұйрықтың қалай көрінетінін білсеңіз, енді құсты сұңқардың басқа өкілдерімен шатастыру мүмкін емес.

Оспрей - ұзындығы 55-58 см-ге дейін өсетін ірі жыртқыштар. Әйелдер еркектерге қарағанда ауыр, олардың салмағы 1,6-дан 2 кг-ға дейін, ал еркектер әдетте 1,2-ден 1,6 кг-ға дейін. Оспрейдің қанаттарының орташа ұзындығы 145-170 см жетеді, әйелдерде бұл көрсеткіш 10% жоғары.

Оспрейдің қанаттары мен денесінің жоғарғы бөлігі қара-қоңыр, басы, мойыны, кеудесі және қарны ақ түсті. Түстің тән ерекшелігі - бұл мойын айналасындағы алқызыл алқа, оспреяның фотосуретінде айқын көрінеді және бастың екі жағында қара қоңыр жолақ, тұмсықтан көзге дейін созылып, мойынға түседі.

Оспреяның тұмсығы қара-қара, балауызы мен аяқ-қолдары қорғасын-сұр. Жас аспандар бір жарым жасында ересек түске ие болады, сонымен бірге олардың қызыл көздері сарыға айналады. Алайда, сол кезге дейін олар ересектерге ұқсайды, бірақ аз жарқыраған алқаларымен және қыл-қыбырларымен ерекшеленеді.

Оспрейді ерекшелендіретін белгілердің бірі - оның білек буынында жақсы доғаланған қанаттары. Бірақ оспрейдің басты ерекшелігі - аң аулауға өте бейімделген, өте берік, дөңес және қатты қисық тырнақтары бар ұзын саусақтар. Артқа қараған сыртқы саусақ тайпақты балықты ұстауға арналған тамаша құрал ретінде қызмет етеді.

Ғалымдар оспреяның 4 кіші түрін ажыратады, олардың өкілдері жалпы морфологиялық сипаттамаларға ие, бірақ тіршілік ету ортасына байланысты мөлшері мен түсі бойынша ерекшеленеді.

Оспрей қай жерде тіршілік етеді

Жыртқыштардың тағы бір таңғажайып ерекшелігі - олардың Антарктиданы қоспағанда, екі жарты шарды қамтитын кең ауқымы.

Тропикалық және субтропиктік белдеулердің тұрғындары ең кіші және отырықшы. Қоңыр ендіктерде кең таралған құстар үлкенірек және қара түсті, олар ыстық елдерде қыстап шығады, ал көктемде қайтадан ұя салатын жерлеріне қоныс аударады.

Оспрей олардың барлық ауқымында біркелкі емес болып таралады және популяция санын дәл есептеу мүмкін емес. Оспрей Халықаралық Қызыл Кітапқа енгізілмеген және ең аз мазалайтын түрлерге жатады. Алайда, Ресей мен Беларуссияда жыртқыштар сирек кездеседі, сондықтан олар Қызыл кітапқа енгізілген, ал Финляндияда суқұйрықты өлтірген адамдарға 1692 еуро айыппұл салынады.

Жұптасу кезеңінен тыс Оспрей жалғыз. Бұл жыртқыштар қарама-қайшы емес және территориясымен ерекшеленбейді. Олар әрдайым су айдындарының қасында - көлдерге, өзендерге және су қоймаларына, балыққа бай - олардың негізгі және іс жүзінде жалғыз мәзірі.

Оспрейдің тағамдық ерекшеліктері

Балықтың балыққа бейімділігіне байланысты құс көбінесе балық немесе өзен бүркіті деп аталады. Сонымен қатар, олар оқылу қабілетімен ерекшеленбейді және кез-келген балықты аулауға дайын. Басқа құстардың түрлері, бауырымен жорғалаушылар, қосмекенділер және кеміргіштер оспрея рационының 1% құрайды. Ыстық елдерде тұратын Оспрей тіпті жас аллигаторларды аулайды.

Жыртқыш аңдар сирек шабуыл жасап, су бетінен 10-40 м биіктікте қалықтағанды ​​ұнатады.Потенциалды құрбанды байқай отырып, оспрей ұзын қанаттарын артқа тастап, алға қарай шығып тұрған күшті лаптарымен тән позада түседі. Бұл фотосуретте керемет көрінеді. Қауырсынды жыртқыш тез арада өлімге душар болатын тырнақтарын суға батырады, сондықтан балықтарға ешқандай мүмкіндік болмайды.

Шабуыл кезінде Оспрей.

Өткір, көлденең қанаттардың қақпағы мен шприц тырнақтарын мықтап қысқан олжасымен спрей галоасында қалықтайды. Бір қызығы, аэродинамиканы күшейту үшін жыртқыш балықты ұшу кезінде бірінші айналдырады. Оспрейдің күші таңқаларлық: кейбір жыртқыштар салмағы 2 кг-ға дейінгі балықты судан көтере алады, бұл құстың өз салмағымен бірдей.

Сұңқарлардың арасында басқа да балықты сүйетіндер - бүркіттер бар. Алайда олардың азық-түлік алу тәсілі басқаша: мысалы, таз бүркіт судың беткі жағында олжасын ұстап алады және ешқашан қауырсындарды суламайды. Ал Оспрей қауырсындардың майлы құрылымының арқасында судың астына еркін сүңгіп кетеді, бұл суды жақсы тойтарады.

Суға сүңгу кезінде мұрын саңылауларын жауып тұратын арнайы былғары клапандар құсқа тұншығып қалмауға көмектеседі. Жыртқыш суды дымқыл ит сияқты шайқап, жүзгеннен кейін керемет көрінеді. Уылдырық жемтігін басынан жей бастайды, қалдықтары не лақтырылады, не ұяға апарылады.

Оспрейді өсіру

Бұл құстардың жұптасу маусымы диапазонға байланысты. Отырықшы популяциялар желтоқсаннан наурызға дейін көбейеді, қоныс аударатындар сәуір мен мамырда көбеюге дайындалады.

Еркектер ұя салатын жерлерге бірінші болып ұшады және аналықтарын күте отырып, аспанда күрделі пируэттерді орындайды, өздерінің келгенін жариялап, көршілерін қорқытады.

Ұрық науасы үшін жақын маңдағы ағаштан жапырақтарды жұлып алған аналық шоссей.

Осприерлердің көпшілігі моногамды және өмір бойы жұптасады. Алайда, ұя салатын жерлердің тығыздығы жоғары болған кезде, еркек екі аналықты тамақтандыруға және қорғауға қабілетті, дегенмен бірінші ұя оның басымдығы болып қала береді.

Ұя салатын орындар әрдайым су айдындарының жанында орналасады, бірақ еркек өзіне және аналыққа тамақ іздеу үшін ұядан 14 км-ге дейін алыстайды. Оспрей ұясы көршісіне өте жақын, шамамен 100 м қашықтықта, ал кейде ұялар арасындағы интервал бірнеше шақырымды құрайды.

Ұяны жартасқа, қураған ағаштың бұтақтарындағы шанышқыларға, көлдегі аралға, тіпті ескі қалтқыларға салуға болады. Ата-аналардың екеуі де құрылыс материалын іздеумен айналысады, алайда ұя салатын негізінен әйел. Ол бұтақтарды шөптер мен балдырлардың сабақтарымен біріктіріп орналастырады, сонымен қатар су қоймасының түбінде болатын барлық нәрселерді, мысалы, полиэтилен пакеттері мен балық аулау сызығының бөліктерін қолданады.

Кейде ерлі-зайыптылар ұяны толықтырып, жаңартып отыру үшін оны мезгіл-мезгіл пайдаланады. Ұя дайын болғанда болашақ ата-аналардың міндеттері бөлінеді.

Скапа

Владимир Бондар, т. Р. Днепр, Могилев ауданы

Беларуссияның барлық жерінде ұя салатын сияқты

Скопиндер отбасы (Pandionidae)

Беларуссияда - P. h. галиаетус (кіші түрлер түрдің барлық палеарктикалық бөлігін мекендейді).

Сирек кездесетін көші-қон және транзиттік көші-қон түрлері. Poozerie-де кең таралған, бірақ біркелкі емес, ол қалған аумаққа қарағанда жиі кездеседі. Жалпы түрдің барлық дерлік популяциясы республиканың солтүстік бөлігінде шоғырланған. Ол беларусь пузериасының аумағында біркелкі емес таралған: көлдер мен көтерілген батпақтар саны көп жерлерде шоғырланған. Белгілі бір тенденция бар: Батыс Двина арнасынан неғұрлым алыс болса, соғұрлым популяция сирек кездеседі. Полесияда ХХ ғасырда ұя салудың жекелеген жағдайлары бар. Қазіргі уақытта оңтүстікте суқұйрық сирек кездеседі, бірақ Полесьеде дұрыс емес ұя салуды жалғастыруда. Әзірге бұған түсінік жоқ, өйткені Полесияда жайылмалы көлдер мен балық өсіретін бассейндердің саны өте көп, гидрологиялық желісі дамыған.

Владимир Бондарь. Могилев ауданы

Ұзын, салыстырмалы түрде тар қанаттары бар үлкен жыртқыш құс.Екі жыныстағы ересектер мен кәмелетке толмағандар бір-біріне қарама-қарсы түсті: дорсальды жағы қара-қоңыр, тәжі ақ жолақпен, қоңыр түсті жолақтармен, жіңішке қауырсындары ұзын және кішкентай жіп тәрізді, ұшу және құйрық қауырсындары қара-қоңыр, вентральды жағы егінге қоңыр жолақтары бар ақ түсті. Тұмсығы қара, түбінде көкшіл, тырнақтары қара, балауыз және аяқтары көкшіл-сұр. Ерлер салмағы 1,25-1,52 кг, әйелдер 1,5-2,1 кг. Дене ұзындығы (екі жыныста да) 56-62 см, қанаттарының ұзындығы 147-169 см.

Көктемде суқұстар су айдындары ашылғаннан кейін, наурыздың аяғында - сәуірдің басында келеді. Көбінесе оны аң аулау кезінде, су бетінен төмен биіктікте ұшқанда байқауға болады. Дауыс - жоғары және қатты, күрт «текше», көбінесе ұяда құс мазалаған кезде естіледі.

Владимир Бондар, б. Днепр, Могилев ауданы

Құстың тіршілік ету ортасы балыққа бай су қоймаларымен тығыз байланысты. Бірақ ол ағаштарда ұя салады, сондықтан тіршілік етудің алғышарты - ең жақын су қоймасынан кейде 2-3 км қашықтықта биік орманның немесе тіпті жалғыз кәрі ағаштардың болуы.

Оспрей халық көп шоғырланған жерлерден аулақ болады, көбінесе ұя салу үшін саңырау, жетуге қиын, кейде жемшөп қоймаларынан алыс ормандарды таңдайды. Әдеттегі ұялар - бұл үлкен су айдындарына, әдетте, көлдерге жақын орналасқан немесе қарағаймен жабылған батпақтар. Кейде бұл қоршаған мүк батпақтарының арасындағы көптеген көлдер құрғақ жоталармен тығыз ескі шырша ормандары, аралас ормандар мен қарағайлы ормандармен қиылысқан жерлерде де болады.

Владимир Бондар, б. Днепр, Могилев ауданы

Бір-бірінен үлкен қашықтықта орналасқан бөлек жұпта тұқым жасайды. Ұя не жоғарғы жағында (әсіресе ол құрғақ болса), не көтерілген батпақтарда өсетін қарағайларға қонуға тән ең жоғарғы жағында орналасқан. Ұя салу үшін ол тіректің сирек бөлігін, кейде қурап қалған жалғыз немесе басым ағашты таңдайды. Көбінесе, қарағай, кейде шырша, емен, қайың түрлері қолайлы. Әдетте бұл қарағай жалпақ, көбінесе шыңдалған шыңы бар. Ұялардың орналасу биіктігі 4-тен 23 м-ге дейін өзгереді.Бақылау кезеңінде жұптардың 58,3% -ның әрқайсысында бір ұя, 30,6% -да екі ұя, 8,3% -да (3 жұпта) үш ұя және 2,8% -да (1 жұп) ) - бес ұя. Болжам бойынша, белгілі бір жұптағы пайдаланылған ұялардың саны, бір жағынан, ұя салу орнында, қалған ағаштардың үстінде тұрған және «жалпақ» тәжі бар, екінші жағынан, жеткілікті мөлшерде ағаштардың болуын көрсетеді. қол, белгілі бір жұптың мінез-құлқының стереотипінің жеке ерекшеліктері.

Владимир Бондар, б. Днепр, Могилев ауданы

Ұя дегеніміз - құстың жерге жинайтын немесе ағаштардан үзіп алатын қалың бұтақтардың үлкен құрылымы. Ұяның жалпақ науасына мүк, құрғақ шымтезек кесектері, шөп тамырсабақтары және тамырымен жұлынған қияқ шоқтары төселген. Жаңадан салынған ұя өте тегіс, бірақ құс оны көптеген жылдар бойы қолданып келеді және уақыт өте келе ол биіктігі бойынша бірнеше есе өседі, массивке айналады және қатты желде жиі төңкеріліп отырады. Уылдырық тек ұя салатын жеріне ғана емес, ұяның орналасқан жеріне де өте байланған. Көбінесе, ол ұяның ұзаққа созылмайтындығына қарамастан, бір ағашта қыңырлықпен ұя салады. Кейде атипті жерлерде ұя салады (ауылшаруашылық жерлерінің арасында жоғары вольтты желінің бетон тіреуінің жоғарғы жағында, ал ұяның өзі болмады: қалау шымтезек бөліктерімен қапталған, құрғақ шөппен қапталған жоғарғы платформада қаланды). Ұяның биіктігі 25 см, диаметрі 102 см, науа тереңдігі 7 см, диаметрі 28 см.

Владимир Бондар, б. Днепр, Могилев ауданы

Ұялау кезеңіндегі оспрей биологиясының ең нәзік орны - ағаштардың басында ұя салу. Қатты жел мен нөсер кезінде ұялар көбінесе муфталармен және балапандармен бірге құлайды. 1983 жылдан бастап Витебск облысында. сирек кездесетін жыртқыш құстарға жасанды ұя салу жұмыстары жүргізілуде.Оспрей өз қалауымен жасанды ұя салады: олардың саны 39% құрайды. Жасанды ұялар берік болып шықты және мүмкіндігінше елді мекендер мен адам көп жүретін жолдардан тұрғызылды. Алынған мәліметтерді талдау жасанды ұяларда өсетін жұптарда ұя салудың сәттілігі мен өнімділігі жоғары екенін көрсетті: 94% жағдай 85%, жасанды ұялардағы белсенді ұяға 2,00 жұмыртқа, ал табиғи ұялардағы 1,47 жұмыртқа.

Владимир Бондарь. Могилев ауданы

Толық муфта 3, сирек 2 жұмыртқадан тұрады. Ерекшелік ретінде, олардың саны 4 болуы мүмкін.Pozerie-де 2-ден 4-ке дейінгі жұмыртқалар тіркелген, бір муфтада орта есеппен 2,97 ± 0,42 жұмыртқа бар.

Қабық ірі түйіршікті, күңгірт. Оның негізгі өңі ақ, сарғыш, кейде қызыл немесе көкшіл реңкке ие. Беткі дақтар көбінесе қарқынды жүреді. Оның түсі ашық қоңырдан қызыл қоңырға дейін және қара каштан қоңырға дейін өзгереді. Кейбір жұмыртқаларда қою сұр-күлгін және ашық немесе қою сұр дақтар болады. Дақтар үлкен, бірақ кішігірім жерлері де бар. Түпкі жағына қарай олар біршама қалыңдайды. Жұмыртқаның салмағы 71 г, ұзындығы 64 мм (62-64 мм), диаметрі 46 мм (45-52 мм). Poozerie-дегі овспрей жұмыртқаларының мөлшері: 57,8-66,8x42,8-49,8 мм, орта есеппен 61,86 ± 2,27x45,99 ± 1,51 мм, ең көбі - 66,8x45,1 және 64, 5x49,8 мм, мин-57,8х44. 4 және 63,0х42,8 мм.

Владимир Бондар, б. Проня, Чаусский ауданы (Могилев облысы)

Құс жұмыртқалай бастайды сәуірдің аяғында немесе мамырдың басында. Жылына бір балапан. Екі құс 35-38 тәулікке дейін инкубациялайды (басқа мәліметтер бойынша тек аналығы). Еркек балықты аналыққа әкеледі және оны тамақтандыру кезінде ауыстырады. Балапандардың өмірінің алғашқы апталары, аналықтары балапандарымен бірге қалады, еркектер балықтарды ұясына апарады. Инкубациялық кезеңде еркектер 8 сағат ішінде 2-3 балықты ұясына әкеледі, өсіру кезеңінде сол уақыт аралығында 3-5 балық үлгісі. Аналықтар ұя салғаннан кейінгі кезеңде ғана аң аулайды. Жас құстар ұясын 1,5-2 ай шамасында қалдырады.

Poozerie-де жаңадан шыққан балапандары бар ұяларда 1-ден 3-ке дейін, орта есеппен 2,34 ± 0,79 балапан тіркелген. Бір сәтті ұяға шаққандағы кәмелетке толмағандардың саны бір балада 1-ден 3-ке дейін, орташа есеппен 2,32 ± 0,68 балапан, ал белсенді ұяға 0-ден 3 кәмелетке толмағандар шегінде орташа есеппен 1,86 ± 1,11 балапанды құрады. Тұқымның жетістігі 60-дан 93% -ке дейін, 9 жыл ішінде орта есеппен - 78%.

Күзде ол кеш ұшады, қазан айының соңына дейін кездеседі.

Владимир Бондар, б. Днепр, Могилев ауданы

Оспрей - стенофаг жыртқыш, ол әр түрлі балықтармен қоректенеді (қарақұйрық, қарақұйрық, бурбот, шортан және т.б.), оны аулаудың негізі салмағы 300-500 г болатын даралар, бірақ кейде ол 2 данаға дейін сәтті аң аулайды, және кейбір деректер бойынша - тіпті 3 кг-ға дейін. Кездейсоқ жыртқыштардың арасында тышқан тәрізді кеміргіштер, бақалар және жердегі тиіндер атап өтілді, бірақ бұл су өте лайланған кезде мұздың ауысуы кезеңіне тән. Құстардың арасынан суқұстар ұшпайтын мергансер балапандарына шабуыл жасады.

Оспрей 70 метр немесе одан да биіктікте өзенді немесе көлді айналып өтіп, жем іздейді. Балықты байқап, ол бірнеше сәтке ауада ілулі, қанаттарын қағып, содан кейін қанаттарын артына қойып, өзін суға тастайды. Көбінесе, шприцтер су бетіне жақын жерде балықты ұстап алады, бірақ кейде құс ішінара немесе толығымен суға батады.

Оспреяның негізгі аңшылық биотопы - көлдер мен өзендер. Күн шуақты ауа-райында көлдер көлдің барлық жерінде аң аулайды, ал қатты жел, жаңбыр, қатты толқындар немесе толқындар болған жағдайда олар кішкене тыныш қойлар мен шығанақтарда аң аулайды немесе 5-10 км қашықтықта ұсақ өзендерге ұшып кетеді, олар аң аулайды. таза учаскелер бойымен.

Владимир Бондар, б. Днепр, Могилев ауданы

Оспрей мен алтын бүркіт пен ақ құйрықты бүркіт арасындағы қақтығыстар бірнеше рет байқалды. Әдетте, бұл алтын бүркіт ұя салатын, кейде ақ құйрықты бүркіт аулайтын өсірілген батпақтардағы оспрей ұялары аймағында болады. Бүркіттердің балық таситын еркектерге шабуылдап, соңғыларын олжаларынан бас тартуға мәжбүрлеуі кезінде аққұйрыққа қатысты клептопаразитизмнің бірнеше жағдайы байқалды. Оспрейді бүркіт өте сирек ұстайды.Ұсқанды (ересектер мен балапандарды) қарақұйрық дәл ұяда бірнеше рет өлтіргені туралы дәлелдер бар. Оспрей жылан бүркіттері мен мерлин ұяларының (300-500 м) жақын орналасуына өте байсалды. Бұл түрлер тіпті мұндай жақындықтан пайда көреді: олардың біреуі дабыл көтерген бойда барлық «көршілер» ауада болады.

Владимир Бондар, б. Днепр, Могилев ауданы

Оспрей үшін қауіптің негізгі факторлары - қатты жаңбыр кезінде және қатты желдің әсерінен жаппай ұялардың құлауы, көтерілген батпақтардағы өрттер кезінде ұялардың өлуі, іліністерді бұзатын және кішкентай балапандарды ұрлап әкететін қарғалар мен суырлардың жыртқыш белсенділігі. Ересек оспрей кейде бүркіт, бүркіт үкі мен қарақұйрықтың құрбаны болады.

Бірақ, соған қарамастан, адам суқұйрықтың басты жауы болып қала береді. ХХ ғасырдың ортасында. антропогендік факторлардың әсерінен диапазондағы оспрей санының айтарлықтай төмендеуі байқалды. 98% жағдайда құстардың өлу себептерін анықтауға мүмкіндік болған кезде оларды адамдар өлтірді. ТМД елдері арқылы көші-қон кезінде Финляндия теңізінің 47% -ы атып шығады, 12% -ы балық аулау торларында өледі, 4% -ы электр желілерінде токқа ұшырайды. Сондай-ақ, орманда түпкілікті кесу кезінде, шымтезекті алу кезінде және көтерілген батпақтарда өрт кезінде оспрейдің көптеген ұя салатын аймақтары тіршілік етуін тоқтатады.

Соңғы онжылдықтардағы Беларуссиядағы суқұйрықтардың саны 120-180 жұпқа бағаланады. Соңғы бағалау бойынша (Ивановский, 2017), тек Пуозерияда 150–180 ұя салатын жұп бар.

Оспрей - Беларуссия мен Еуропада қорғалатын түр. Қауіптер: браконьерлік, тордағы өлім.

Еуропада тіркелген ең жоғарғы жас - 26 жас 11 ай.

Владимир Бондар, б. Днепр, Могилев ауданы

Ұрпақ өсіру

1-2 күндік аралықта аналық қоңыр-қызыл дақтары бар 2-ден 4-ке дейін ақ жұмыртқа салады. Екі ата-ана іліністі шамамен 40 күн инкубациялайды, бірақ ұрғашы ұяда қалса да, қамқор күйеуі олжасының бір бөлігін ұяға әкеледі. Ал егер оның қарауында екі ұя болса, онда ол екі аналықты да бағып үлгереді.

Балапандар жұмыртқа салған тәртіппен шығады. Жаңа туылған нәрестелер ақшыл үлпектермен жабылған және өмірдің алғашқы 10 күнінде әйел оларды қыздырады және қолайсыз ауа-райынан қорғайды, ер адам осы уақытта тамақ әкеледі. Аналығы мен ұрпағын тамақтандыру үшін оған әрқайсысының салмағы 100 г-нан кем емес 3-10 балық аулау қажет. Аулау мұқият кесіліп, балапандарға беріледі. Егер жыл аш болса және тамақ жеткіліксіз болса, бірінші шыққан балапандар аман қалады.

Күй

1А «Ауыр науқас» - 1А, КС. Ресей Федерациясының Қызыл кітабындағы Оспрей «3 - сирек» санатына енеді. КСРО Қызыл кітабына «III. Түрді азайту »мәртебесімен - сирек кездесетін түр.

IUCN Қызыл кітабының критерийлері бойынша санат

Аймақтық тұрғындар «Қатерлі қаупі бар» санатына жатады - Қатерлі қаупі бар, CR, Д.Р.А.Мнацеканов.

Қысқа морфологиялық сипаттама

Оспрей - ұзындығы ♂ 560–568 мм, ♀ 575–615 мм, қанаттарының pan 147–166,3 см, ♂ 154–168,3 см. Үстіңгі жағы қара-қоңыр, төменгі жағы ақшыл, көбінесе кеудесінде очер жолағы немесе жолақтары бар.

Қараңғы жолақ көзден өтеді. Бастың тәжінде кішкене жарық шыңы бар. Көзі сары, тұмсығы қараңғы. Балауыздар мен аяқтар көкшіл сұр түсті; тарсус торлы үлгіні құрайтын ұсақ скуталармен жабылған. Саусақтардың астыңғы жағы өткір тікенектермен жабылған, олар тайғақ жемді ұстауға көмектеседі [4, 6].

Табиғатта ол екі түсті дене түсімен жақсы ерекшеленеді. Ұшу кезінде қанаттардың қарама-қарсы боялуына, олардың өткір иілуіне, жолақты дөңгелектелген құйрығына назар аударылады. Оның ұшу кезінде серпентиннен қанаттың бүктелген қара дақтары, тар қанаттары, кеудесіндегі қараңғы жолақпен шектелген жеңіл зобымен ерекшеленеді.

Тарату

Әлемдік аймақ Еуропа мен Азияның аумағын солтүстігінде биік ормандар шекарасына дейін, оңтүстігінде Гималай мен Филиппин аралдарына дейін, Солтүстік-Батыс, Шығыс және Оңтүстік Африка, Үнді-Австралия архипелагының аралдары, Австралия, Солтүстік Америка [4, 6, 11].

Ресей Федерациясында ол батыс шекаралардан Камчаткаға, Сахалинге және оңтүстік Курил аралдарына дейін өмір сүреді. Солтүстігінде таралу шекарасы Кола түбегінің орта бөлігіне, Ақ теңіз бен Жайық аралығында 670 с дейін жетеді. ш., Об бассейнінде 660 с дейін. ш., Төменгі Тунгуска сағасына, төменгі өзен. Вилюя, өзеннің төменгі ағысы. Алдан, Охотск жағалауында өзенге дейін. Гиджиги, Камчаткада Авачиге дейін.

КК-де шприцтер ұя салатын, қоныс аударатын және тұрақты емес қыстайтын түрлерге жатады. 20 ғасырдың басындағы аймақтық асылдандыру аймағы. өзеннің төменгі ағысы кірді. Қара теңізге құятын Кубань және, шамасы, өзендердің сағалық аудандары, сондай-ақ жағалаудағы сүректі өсімдіктермен су басқан аймақтың аймақтары [2, 7, 9].

1950-60 жж. Ұя салу өзеннің атырау бөлігінде болуы керек еді. Кубань және одан әрі солтүстікте кейбір далалық өзендердің төменгі ағысы бойымен (Челбас өзені және басқалары) [8, 9]. Бір жұп 1980-ші жылдары - 90-шы жылдары Красный Лес трактісінде өсірілді, бұл аймақта құстар соңғы жылдары өздерін ұстады.

Қазіргі уақытта аймақтық ұялау аймағы соңғы онжылдықтарда аспандар ұяларының болмауына байланысты нақтылауды қажет етеді. Жайылма ормандарда ұя салатын шприцтер жорамалданған. Кубан Темрюктен Кропоткинге дейін және, мүмкін, өзен бойындағы ормандарда. Арналар, Варнавинский және Крюковский су қоймаларының жанында.

Көші-қон кезінде суқұйрықтар Қара теңіз жағалауында, Азов облысында, облыстың солтүстік бөлігінде кішкентай дала өзендерінің бойында, Кубан атырабында, таулы аймақтарда үнемі байқалады. Көктемгі көші-қон нашар көрініс тапты: Қара теңіз жағалауында, облыстың таулы бөлігінде және кішігірім дала өзендерінің бойында құстар жеке-жеке тіркелді.

Краснодар маңында, сондай-ақ Азовта және өзеннің төменгі ағысында көктемгі көші-қон кезінде үнемі болады. Кубань - балық ресурстарына бай жерлер. Күзгі қоныс аудару өзен сағасынан Қара теңіз аймағының бүкіл бойында тіркелді. Псудан Таманға, су басқан аймақта, облыстың орталық бөлігіндегі су қоймаларында [16–18].

Дала аудандарында, ірі су айдындарынан шалғай шағын өзендерде құстар жиі байқалмады [1, 9], ал олар тауларда ретсіз байқалды [9, 13, 14]. Қыста суқұйық кейде облыстың орталық бөлігінде және Сочи аймағында тіркелді [12, 13].

Биология мен экологияның ерекшеліктері

Оспрей - бұл су айдындарынан кішкене қашықтықта ұя салуды жөн көретін мамандандырылған ихтиофаг. Ұялар әдетте биік ағаштардың басында орналасады. Ол ұяларды құрғақ бұтақтардан салады, ұяларының мөлшері диаметрі 1 м және одан да көп, ғимараттың биіктігі 50-70 см.Ұя салуды сәуірдің аяғында - мамырда бастайды.

Ілінісу әдетте 2-3 жұмыртқадан тұрады. Инкубация 35 күнге созылады, балапандар ұяда шамамен 8 апта тұрады. Стенофаг: диетада ауада мезгіл-мезгіл қалықтап жүретін балықтар басым болады, олар оспрейді ұшады. Ол балықты суға лақтыру арқылы аулайды, көбіне судың астына жасырынып, сирек ұшып бара жатқанда оны тартып алады.

Балық аулауды қиындататын қолайсыз жағдайларда (тұман, лай су және т.б.) ол бақа, кеміргіштер, құстармен қоректене алады. Облыс аумағында ұяшықтар ұя салуы мүмкін, мезгіл-мезгіл пайда болады, сонымен бірге ол өзен Азап облысында, Шығыс Азов облысында ұшатын түр ретінде үнемі атап өтіледі. Кубань және оның кейбір салалары.

Көктемгі көші-қон наурыздың соңынан мамырдың ортасына дейін созылады [5, 12], күзгі көші-қон тамыздың соңынан басталып, қараша айының ортасына дейін созылады, көші-қон биіктігі қазан айының үшінші онкүндігінде болады.

Саны және тенденциялары

Әлемдік популяция 25-30 мың асыл тұқымды жұпқа бағаланады. Еуропалық Ресейде 300-400 жұп ұя салады. КК фаунасында жойылып бара жатқан түр.

Сарапшылардың бағалауы бойынша, ҚК-дағы оспрей саны 3-4 тұқымдық жұптан аспайды. Жазда, 10-15 шприцтер асыл тұқымды емес құстар тобын құрайды.

Көктемгі қоныс аудару кезінде жалғыз құстар жыл сайын тіркелмейді [5, 9, 13], күзде бұл көбінесе тауларда және ірі су объектілерінен алыс жерлерде, жалғыз даналары байқалған [13, 14], су басқан аймақта. ол жиі кездеседі, жеке даналар және жұп құстар ретінде тіркелді [5, 9, 13, 14, 16-18].

Шектеу факторлары

Жайылмалы орман алқаптарының дамуы мен бұзылу факторының көбеюіне байланысты тіршілік ету ортасы мен ұя салатын жерлердің қысқаруы.

Қажетті және қосымша қауіпсіздік шаралары

Красноармейск ауданындағы Красный Лес және Черный Лес трактаттарының аумағында орнитологиялық қорық ұйымдастыруды қоса алғанда, оларға консервация мәртебесін беру арқылы түрлер үшін ықтимал қолайлы тіршілік ету орындарында қорықтар құру. Жасыл ұя салатын платформаларды орман алқаптарына орналастыру, потенциалды бұталарды ұялауға жарамды.

Ақпарат көздері. Краснодар өлкесінің Қызыл кітабы 1. Белик, Пекло, 1989а, 2. Браунер, 1913, 3. Ганусевич, 2001с, 4. Дементьев, 1951в, 5. Илюх, Заболотный, 1999, 6. Коблик, 2001а, 7. Кудашев, 1916– 1917, 8. Олейников және басқалар, 1967, 9. Очаповский, 1967а, 10. Перерва, 1984б, 11. Степанян, 2003, 12. Строков, 1960, 13. Тилба, Мнацеканов, 2002, 14. Туров, 1932 , 15 IUCN, 2004, 16. М.А. Динкевичтің жарияланбаған деректері, 17. Т.В. Короткийдің жарияланбаған деректері, 18. Автордың жарияланбаған деректері. Құрастырған. Мнацеканов Р.А.

Pin
Send
Share
Send
Send