Құстар отбасылары

Қара басты гросбектің сипаттамасы және фактілері

Pin
Send
Share
Send
Send


Қара бастың қарақұйрығы, ғылыми атауы Pheucticus melanocephalus - сол тұқымдастағы орташа тұқым жейтін құс, өйткені солтүстік кардинал - Cardinalidae.

Қара бас

Әдетте бұл американдық Ницца жазығында будандастырылған раушан тәрізді гроссебпен (P. ludovicianus) ерекшеленеді.
Қара бас Grosbeak - бұл тез және қалың төлемдермен орташа өлшемді ән құсы. Еркек қара нүктемен, тот басқан сарғыш түсті кеудемен, желкемен және жамбаспен, қайтадан қара түсті, қанаттары мен құйрығын және қанаттарына ақ дақтар қояды.

Қанат астындағы төсеніштер сары түсті, ал сыртқы құйрық қауырсындары ақ түсті; олардың әрқайсысы ұшу кезінде көрінетін.

Әйел адам қатты және жолақты, бірақ сонымен қатар оның қанат астындағы сары астары бар. Оның қараңғы тәжі, назардан жоғары және щектің астында ақ сызық және әр қанатында екі ақ қанат бар.

Бірінші жылдағы еркектер ұрғашы тәрізді жолақты, алайда оларда қызғылт сары түстер бар.
19 см (7,5 дюйм) ұзын, 47 г (1,7 унция) қара бас - грек тұмсығы - қоныс аударатын тауық, Британдық Колумбияның оңтүстік-батысынан, Американың батыс жартысы арқылы, Мексиканың орталық бөлігімен.

Бұл Орталық Америкада қаңғыбас қосымша оңтүстікте болады.
Қара басты гросбик Канаданың оңтүстік-батысынан шығысқа қарай Солтүстік Дакота мен Небраскаға, оңтүстігінде Мексика тауларына дейін өседі.

Мексикада қыстайды. Жақсы көретін тіршілік ету орындарының көпшілігінде суға жақын ашық, жапырақты орман алқаптары өзен түбіне, көл жағаларына және батпақты жерлерге ұқсас ағаштар мен бұталардан тұрады.

Қара басты гросбик сипаттамасы

Қара бас гросбиктің шамамен мөлшері 18-19 см (7.1-7.5 дюйм); бұл өлшем бойынша стандартты старлингке байланысты.

Атауы бойынша, ер адамның қара басы және қара қанаттары мен құйрығы бар, олар ақ түсті дақтары бар. Оның кеудесі күңгірт-қоңырдан ашық сарыға дейін, ал іші сары.

Әйелдің басы, мойны қоңыр, қайтадан торғай тәрізді қара жолақтары бар. Сонымен қатар, оның басының ортасында, көзінің үстінде және щегінде ақ сызықтар бар.

Оның кеудесі ақ түсті, қанаттары мен құйрығы сұрғылт-қоңыр түсті, ақ қанаттарының екі ақ жолағы және сарғыш қанаттарының шеттері бар.

Қара басты гросбик Хабитат

Қара бас гросбик жапырақты және аралас орманды жерлерде тұруды қалайды.

Ол қылқан жапырақты ормандардың ішіндегі жалпақ жапырақты ағаштар мен бұталардың тақтайшаларына ұқсас алып ағаштары мен қалың бұталары бар жерлерде, дәліздермен, өзен түбімен, көл жағалауларында, сулы-батпақты жерлерде және қала маңындағы аудандарда болғанды ​​ұнатады.

Қара басты гросбиктер кейде жалпақ жапырақты немесе аралас ормандарда, әсіресе қылқаламды, жағалық жерлерде кездеседі.

Олар әдетте қылқан жапырақты өсімдіктер қатарына жатпайды, алайда олар қылқан жапырақты ормандардың ішіндегі жалпақ жапырақты ағаштар мен бұталардың учаскелерінде, ағынды дәліздерде, сулы-батпақты жерлерде және қала маңындағы аудандарда мекендейді.

Ұялау

Ұрғашы еденнен 3-35 фут (0,91-10,67 м) биік жалпақ ағаш немесе бұталардың сыртқы бөлімінде көптеген тығыз жапырақтардың арасына ұя салады.

Олар кейде қарақатқа ұқсас тығыз бұталарға салады. Ұя ашық табақша түрінде, тиімді шөп, тамыр, бұтақ, қабық және қылқан жапырақты инелерден тұрады. Әдетте бұл тамырлармен, шаштармен және тиімді өсімдік материалдарымен қапталған.

Әйелдікі екіден 5-ке дейін ақшыл, тәжірибесіз, көк немесе сұр жұмыртқалар салады, олар қызыл және қою қоңыр түспен байқалады. Жұмыртқаны аналық пен аталық 12-14 күн инкубациялайды.

Жұмыртқалар шыққаннан кейін, балапандар ұяны шамамен 11 немесе 12 күнде кетеді, бірақ олар қосымша екі аптада ұша алмайды.

Кішісін әрбір ересек адам тамақтандырады. Қара басты гросбиктің моногамиясы зерттеулердің астында орналасқан, бірақ жұптық байланыстар әдетте бір ғана өсіру маусымында аяқталады.

Калифорниядағы Сакраменто алқабының бөктерінде екі тұқым құжатталғанымен, олардың кейде бір маусымы бар.

Дауыс

Бұл түрдің әйелдікі раушан тәрізді гросбиктің әйелдікіндей болып көрінеді және географиялық ерекшеліктер бойынша ең жақсы бөлінеді.
Гросбектің трегі - бұл американдық робиндікіндей бай дауыл, бірақ жолды робиндікінен гөрі әлдеқайда ұзағырақ етіп көтерілетін және төмендейтін жерлері өте жақсы, тезірек, жұмсақ, тәтті және жұмсақ.

Бақылау - нүктелік ик немесе эек. Әйелдер мен еркектердің әрқайсысы әр түрлі әндер айтады.

Қара басты гросбик диетасы

Қарақұйрық қарағай мен түрлі тұқымдарды, жидектерді, қателер мен өрмекшілерді, жемістерді жейді. Жазғы маусымда ол көбінесе өрмекшілерді, ұлулар мен қателіктерді жейді.

Бұл улы монарх көбелегін қауіпсіз жеуге болатын бірнеше құстың бірі болуы мүмкін. Олардың қыстайтын жерлерінде бұл грек көптеген монархтар мен көптеген тұқымдарды тұтынады.

Оған күнбағыс пен тұқымның әртүрлі формаларына арналған тауық жемшөптері, жемістер жатады, сонымен қатар солтүстік ориолдарды жүзім желеімен қоректендіргіштерге қосады.

Қыстайтын жерлерде қара басты гросбилер көптеген тұқымдарды жейді. Жаз маусымында олар қателер, өрмекшілер, ұлулар мен жидектерді жейді.

Қара басты гросбик монархтар өздерінің сүтті салмағын азайту жоспарынан жинайтын зиянды химиялық қосылыстарға қарамастан, монарх көбелектерін жеуге болатын бірнеше құстың бірі болуы мүмкін. Қара басты гросбилер қыстауларында көптеген монархтарды жейді.

Қара бастың қарақұрт фактілері

Қара басты гросбик улы монарх көбелегін қауіпсіз жеуге болатын бірнеше құстың бірі болуы мүмкін.

Олардың ұяларының жіңішке салынғандығы соншалық, олардың астыңғы жағынан жұмыртқаларды көруге болады. Солтүстік Калифорнияда ұялар әлдеқайда аз арық болады. Арық ұялар ауа ағыны болуы мүмкін және оларды салқындатуға көмектеседі.

Олар өздерінің шығыс әріптесі, раушан тәрізді гросбикпен, олардың өзара шекарасымен қатар будандастырады.

Бұл жағдай екі арасындағы тосқауыл пайда болғаннан кейін, әр түрге сәйкес мекендеу орындарын ұсына отырып, қалалар мен үй иелерімен шектесіп, өсе бастаған кезде пайда болды.

Қарақұйрықты көбінесе гросбиктердің «жалпы» деп атайды.

Қара бастың гросбигі Вариация және көші-қон

Қара бастың қарақұйрықтары Тынық мұхиты жағалауынан АҚШ-тың Ницца жазығының орталығына дейін және Канаданың оңтүстік-батысынан Мексика тауларына дейін өзгереді.

АҚШ пен канадалық құстар өте қоныс аударады, олар Мексикада қыстайды. Ницца жазығында әр түрлі қара басты грушбик пен раушан тектес гросбик бір-бірімен қабаттасады, сондықтан олар бір-біріне өте жақсы араласады.

Өсіру маусымынан кейін олар жидектерге бай жерлерді аулауға бейім. Олар күздің басында оңтүстікке қоныс аударып, көктемнің соңында солтүстікке оралады және отарда әрекет ету үшін анықталды.

Қара бастың қыңыр мінезі

Қара басты қарақұйрықтар көбінесе көрнекті орындардан ән айтады. Әйелдер мен еркектердің әрқайсысының әндері мүлдем әртүрлі, ал әрқайсысы ұядан, ал инкубациядан ән айтатын болады.

Сотқа әйел затын қатыстыруға тырысқанда, еркектер қанаттары мен құйрықтарын жайып ұшады.

Олар жапырақтардың ішінде, түбінде немесе төмен өсімдік жамылғысында қоректенеді және жидектерді жақсы көреді. Балапандарды тамақтандырған кезде аналарына шырылдаған қанаттарымен және сарғыш қауырсындарын көрсете отырып ән айтады.
Қара басты гросбиктер робин тәрізді жолды жапырақтардың ішіндегі көрнекті орындар мен жем-шөптерден айтады.

Сонымен қатар, олар төменгі немесе төменгі өсімдік жамылғысында қоректенеді. Кездесу барысында ер адамдар қанаттары мен құйрықтарын жайып ұшады. Алайда әр жыныстағы әндер мүлдем әртүрлі.
Құс қоңырауы жай ғана жағымды. Балапан анасына тамақ ішуге шақырады; тұқымдар ол жарылып, қабыршақталған.

Ұялау

Қара басты гросбик моногамды, бірақ жұптық облигациялар тек бір ғана өсіру маусымында аяқталады.

Әйелдер ұясын кішкене талдан, балдырдан, үлкен жапырақты үйеңкіден, мақта ағашынан немесе әр түрлі жалпақ жапырақты ағаштан немесе бұтаның сыртқы бөліміне салады.

Ұя - бұтақтардың, арам шөптердің, түбіршектер мен инелердің тамырларымен, шаштарымен және тиімді өсімдік материалдарымен қапталған ауыр, ашық кесе өнімі. Әр жыныс 12-5 күн ішінде 2-5 жұмыртқаны өсіруге көмектеседі.

Олардың әрқайсысы бірнеше апта бойы кішілеу болып, әрқайсысы ұяға тамақ береді. Кішісі ұядан 10-14 күнде кетеді, бірақ қосымша екі аптада ұша алмайды.

Ересектер кішіге ұшқанға дейін тамақтана бастайды, ал 12 ай ішінде тек бір баласын көтереді.

Көші-қон

Мексикада қара бас гросбектер өте қоныс аударады және қыста болады. Өсіп-өну кезеңінен кейін олар жидектерге бай аймақтарға қыдырып барады және қазіргі уақытта қоныс аударатын отарды теру керек. Олар күзде ерте көшіп, көктемде кеш оралады.

Қара басты гросбикті сақтау

Селекцияға байланысты сауалнамаға сәйкес Вашингтондағы қара басты гросбикс тұрғындары 1966 жылдан бастап едәуір өсті. Олар асыл тұқымды жерлерде адамдардың кейбір жаттығуларынан пайда табады.

Қала маңындағы абаттандыру және ағаш кесу әдетте қылқан жапырақты өсімдіктерден тұратын Тынық мұхиттың солтүстік-батысындағы жапырақты өсімдіктердің санын көбейтеді, ал шығыс Вашингтондағы бақтардың көбеюі қосымша тіршілік ету ортасын ұсынды. Өсім белгілі бір деңгейде тіршілік ету ортасын жасайды, бірақ өсіп келе жатқан урбанизация тіршілік ету ортасын азайтады.

Қара басты гроссбилер әдеттегі қала маңында болмауы керек, бірақ қосымша жартылай ауылдық жерлерде де болады. Бұл құстар үлкен жапырақты ағаштардың тығыздығын қалайды.
Қара бас Гросбик - Британдық Колумбияның оңтүстік-батысынан Американың батыс жартысына, Мексиканың орталық бөлігіне және әрең дегенде Орталық Америкаға дейін созылатын, әр түрлі тіршілік ететін кішкентай қоныс аударатын тауық.

Қыс айларында бұл түр кейде Мексикаға ұшып келіп, улы Монарх көбелегі мен жидектеріне тамақтанады. Бұл түр жапырақты және аралас орманды алқаптарға жақын, үлкен ағаштары бар және бірнеше бұталы аймақтарды қолдайды.

Олардың салмағын төмендетудің тұрақты жоспары қарағайлардан және әртүрлі тұқымдардан, жидектерден, өрмекшілерден, қателіктерден және жемістерден тұрады.

Қара басты гросбик 14 миллионға жуық тұрғынды құрайды, ал ең аз алаңдаушылықты сақтау деңгейі.

Бейнені қараңыз: Башкирские индейцы и эликсир молодости (Маусым 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send