Құстар отбасылары

Кішкентай, батыл және шапшаң, 2021 жылғы құс, сұңқар таңдалды

Pin
Send
Share
Send
Send


МЫСЫҚ - 2021 ЖЫЛЫ ҚҰС

1996 жылдан бастап жыл сайын Ресей құстарын сақтау одағы (СОПР) жылдың құсын таңдап алды. Экологиялық білім беру іс-шаралары мен табиғатты қорғау акциялары осы құсқа арналған, олар жыл бойына өтеді. 2020 жылы сұңқар (Falco vespertinus) Ресей құстарды қорғау одағының символына айналды.

Бұл өте сирек кездесетін түр. Кобчик Ресейдің Қызыл кітабына және Пермь өлкесінің Қызыл кітабына қосымшаға енгізілген (сирек кездесетін екінші санат).

Орыс зоологы және табиғат зерттеушісі Леонид Павлович Сабанеев (1874) қызыл аққұбаны солтүстікте де, оңтүстікте де байқады, онда ол көп болды. Сергей Леонидович Ушков (1927) оны аймақтың ортасында барлық жерде деп санады. А.И. Душин (1935) еркек аққұбамен бір рет кездесіп, Р. Гейн аймағындағы Кама - оның таралуының солтүстік шекарасы. П.Г. Ефремов (1935) оны дәл сол жерлерде кәдімгі ұя салатын құс деп тапты. ЖЕҢІЗ. Воронцов (1949) қызыл аққұбаның зерттеу аймағы үшін кең таралған, өзен аңғарларына бейім екенін және олардың сыртында сирек кездесетінін жазды.

Шамасы, қызыл аяқты аққұбалар Уралда бұрын-соңды болмаған. Оның пайда болуы туралы қайшылықты ақпарат аймақтағы мозаиканың біркелкі емес таралуының салдары болып табылады.

Вишера аумағында С.А. Резцов (1904) оны 19 ғасырдың аяғында кең таратты, бірақ С.А. Теплоухов (1911) ХХ ғасырдың басында еркек еркекті кездестірмеген. Солтүстік Оралда Л.А. Портенко (1931) оны әдеттегідей ұя салады, бірақ сирек кездесетін түрлер деп санайды; ұя салу кезеңінде оны А.А. Эстафьев (1977).

Орнитологтар қызыл аяқты сұңқардың ұшуы, сонымен қатар Вишера аумағында ұя салуы мүмкін деп санайды.

Кобчик - сұңқарлар отрядының өкілі. Өзінің пропорцияларымен және өмір салтымен ол селдірге ұқсайды, бірақ одан тар қанаттарымен ерекшеленеді. Құстың денесінің ұзындығы 28-ден 33 см-ге дейін, қанаттарының ұзындығы 23-35 см, қанаттарының ұзындығы 65-тен 77 см-ге дейін, салмағы 130-дан 197 г аралығында, тұмсығы қысқа және әлсіз.

Еркектің қылқаламы қара-сұр түсті, іші кірпіштен қызыл-қызыл түске дейін, астыңғы жағы және «шалбар». Аналығы ақсары түсті, артқы жағында, қанаттарында және құйрығында көлденең жолақтары бар, іші бойлық жолақтармен безендірілген. Кәмелетке толмағандар ұзын жолақтармен жабылған жеңіл ішімен қоңыр түсті. Аяқтар, балауыз және периовулярлы сақина еркек мысықтарда қызыл немесе сарғыш, ал жас құстарда сары болады. Ақ-қоңыр тырнақтар. Ирис қара қоңыр.

Ер мысықтар, барлық жыртқыш құстар сияқты, жануарларға арналған тағамды жақсы көреді. Алайда, олардың мөлшері өте қарапайым болғандықтан, бұл сұңқарлар ең алдымен инеліктер немесе ірі қоңыздар сияқты ірі жәндіктерге жем болады. Африкадағы қыстақтарында құстар дайын шегірткелерді жейді.

Егер қандай да бір себептермен түлкі мекендейтін жерлерде жәндіктер болмаса, онда құстар кішкентай кеміргіштерді аулай бастайды. Мұндай жағдайларда еркек көбелектер негізінен тышқандармен қоректенеді, сонымен қатар диеталарға кесірткелер мен кішкентай жыландарды қосады. Сонымен қатар, торғайлар, сирек жағдайларда, тіпті көгершін сияқты ірі құстар да сұңқардың жеміне айналады.

Латын түріндегі қызыл аяқты сұңқардың «vespertinus» атауы «кеш» деп аударылады, бірақ құс күндіз, күндіз аң аулайды.

Falco_vespertinus_3_martin_mecnarowski.jpg

Ересек ер кісіні сұңқарлардың басқа өкілдерімен шатастыруға болмайды. Оның қылқаламында артқы жағындағы және қанаттарындағы талғампаз қара-сұр реңктері іштің төменгі бөлігінің кірпіш-қызыл түсімен және «қызыл шалбар» - аяқтарындағы жарқын қауырсындармен белгіленеді. Олардың түсінің қанықтылығы - бұл құстың жыныстық жетілуіне жетудің белгісі. Әйелдерде түс неғұрлым қарапайым - ішіне бойлық жолақтары бар сұр-сұр. Басы қараңғы «мұртқа» айнала отырып, әсем қараңғы «маскамен» безендірілген.

Кобчик - қажымас аңшы.Кішкентай - көгершінге қарағанда кішірек - мөлшері және әлсіз әрі қысқа тұмсығы үлкен жемді өлтіруге мүмкіндік бермейді. Кобчик - бұл үлкен жәндіктердің найзағайы - шегірткелер, қоңыздар, шегірткелер, көбелектер, инеліктер, аралар мен аралар, олар рационының 80% құрайды - өте қоректік және ақуызға бай. Мысықта қимылдардың шынымен таңғажайып үйлестірілуі бар, бұл өте ұсақ олжаларды ауада да, жерден де аулауға мүмкіндік береді. Қарақұйрық сияқты, ол ауада қалықтап ұшып, жем іздейді. Қорқытқан жәндіктерді алып, жайылып жүрген отарды құстардың қалай еріп жүретіні туралы бақылаулар бар. Алайда, егер сізге сәттілік болса, кішкентай қанатты жыртқыш кішкентай кеміргіштерден немесе кесірткеден бас тартпайды - бұл балапандарды тамақтандыру кезеңінде құс үшін өте маңызды.

Falco_cuculo_3.jpg

Кішкентай мөлшеріне қарамастан, еркек мысық көңілді, батыл және тіпті сәл «щек» мінезді. Кейбір бақылауларға сәйкес, пайдалы ұя салатын аумақты қайтарып алуға тырысып, кішкентай еркек аққұйрық геронмен жеке ұрысқа қатыса алады. Кобчиктер көбінесе оннан жүзге дейінгі жұпты колонияларда орналасады, мысалы, тұрғын үйлерде немесе қараусыз қалған рукейлерде. Бұл өте дамыған әлеуметтік жүйесі бар құстар - егер қауіп ілінісуге немесе балапандарға қауіп төндірсе, онда барлық ересек құстар өздерін батыл қорғайды. Кобчиктер өте жауапты ата-аналар. Еркек ешқашан жұмыртқада отыратын немесе балапан өсіретін аналықтан бас тартпайды. Ол отбасыға қанша олжа керек болса, сонша мөлшерде аулайды.

Ұя салатын колонияларда болашақ қоныс аударатын отардың тірегі де қалыптасады, олар қазан айының басында оңтүстікке қарай бағыт алады. Кобчик қоңыржай континентальды климатқа жақсы бейімделген, бірақ қыста жылы елдерде қыстауды ұнататын жеңіл аязға да төзбейді. Олар ұя салатын жерлеріне сәуірдің ортасына қарай оралады. Олардың сүйікті биотоптары ашық: дала, орманды дала, егістік жерлер. Бірақ үлкен ормандарда қызыл аяқты аққұба қонбайды - оның ұшуы ағаштар арасында маневр жасауға бейімделмеген.

Anikeev_vladimir _-_ piruety _-_ 2019 _-_ 440909.jpg

Өмір сүру ортасы - Еуропа елдерінен Қазақстанға, Оралға, Батыс Сібірге дейін. Қиыр Шығыста, Моңғолия мен Қытайда біздің еркек еркектің орнына жақын туыс түр - Амур қызыл аталығы келеді (Falco amurensis). Амур сұңқарының жалпы саны 40 мың адамға бағаланады.

«Амур сұңқары Африканың оңтүстігінде де қыстайды, бүкіл Азияның оңтүстігі мен Үнді мұхитының кеңістігінде он мың шақырымнан астам қашықтықты жүріп өтеді.- дейді Евгений Коблик, Мәскеу мемлекеттік университетінің зоологиялық музейінің орнитология секторының аға ғылыми қызметкері. - Сонымен қатар, бүкіл әлемдегі популяциялардың саны үлкен отарлармен (5 мыңға дейін) «тар жол» арқылы ұшадышығыс Үндістандағы Нагаландтың орманды шатқалдары. Дәл осы жерде жергілікті тұрғындар барлық жолдармен көші-қон жолдарын ұстайды. Жақында ғана бұл жыртқыш құрту тоқтатылып, түрлер саны қалпына келе бастады ».

Еркек түлкілер санының азаюы қоныс аудару кезінде жойылуымен ғана емес, сонымен қатар ауылшаруашылық жерлеріндегі жәндіктерге аң аулау кезінде құстардың пестицидтермен және басқа да ауылшаруашылық химикаттарымен улануымен байланысты. Бұл зиянды заттар аққұбаның денесінде жиналып, біраз уақыттан кейін ауыр сырқат пен өлімге әкеледі. Бұл проблема тек қана қарақұйрық үшін ғана емес, оның шешімі экологиялық ауыл шаруашылығын дамыту болуы мүмкін. Қызыл аяқты желбезектер санының азаюының тағы бір маңызды факторы - ұяға жарайтын биік бағаналы ағаштардың кесілуі және ұя салатын жерлердің жанында қажетті тамақ базасының болмауы.

Kolmakov_oleg _-_ s_takim_klyuvom_prosto_hochetsya_rvat_i_metat _-_ 2020 _-_ 485535.jpg

Қызыл аяқты сұңқардың тіршілік ету ортасын іздеу, осы құсты сақтаудың ерекше режимі бар қорықтар құру, халыққа экологиялық білім беру - осының бәрі ғалымдар мен табиғатты қорғаушылар үшін алдағы 2021 жылдың міндеттері бұл таңғажайып қауырсынды жыртқыштың белгісімен өтеді.

Сыртқы көрініс.

Кептерден кіші ұсақ сұңқар, дене салмағы 120-200 г, қанаттарының ұзындығы 65-78 см.Барлық сұңқарлардан айырмашылығы, еркек пен аналықтың қызыл аяғы және көздің айналасында жалаң сақина бар. Еркек қызыл тақтайшалы және аяқтарының қылшықтары бар тақта-қара. Әйел еркектен сәл үлкенірек. Ұрғашы мен жас құстардың түсі көлденең өрнекпен жоғарыдан сұрғылт, астынан буфилденген, басы қараңғы «мұртпен» қызыл және көзге жолақ, құйрық тар көлденең жолақтарда орналасқан. Жас құстардың аяғы қара-сары түсті. Кестрельден айырмашылығы, кеудесі өткір сызықсыз, құйрығы мен иығы сұрғылт түсті.

Тарату.

Негізінен дала, орманды дала және мәдени ландшафтты мекендейді, бірақ субтайга ормандары бойымен солтүстікке қарай Енисейск қаласына дейін созылады [1-6], ал Енисей бойымен Ворогово, Комса және Мирный ауылдарына дейін созылады. Шығыста ол өзеннің жоғарғы ағысында ұя салған. Подкаменная Тунгуска, өзеннің сағасында. Чамби, Ангара және Чадобец өзендерінде. Аймақтың оңтүстігінде Ачинск орманды дала, Минусинск және Усинск ойпаттарында кездеседі.

Экология және биология.

Оңтүстіктің ашық кеңістігінің сұңқары, қатты ормандардан аулақ. Дала мен орманды даладағы ұнататын ұялар - бұл өзендер. Ол кейде тайгаға ашық өзен аңғарлары бойымен және ормандардың шеттерімен еніп кетеді. Тіршілік ету ортасын таңдаудағы түрдің ерекшелігі оның биік орманды және ашық ландшафты аудандарға басымдық беруінде.

Мұндай жерлерде бірден бірнеше жұп қоныстануы мүмкін. Ұялау үшін ол басқа құстардың ғимараттарын - батпырауықтарды, қарғаларды, сиқырларды, аналықтарды, кейде ұяларда, бұталарда (карагана, талдар), кейде - тесіктерде және бұталар арасында жер үйшіктерін пайдаланады. Іліністе әдетте 3-4 жұмыртқа болады, екеуі де инкубациялайды. Балапандар ұядан маусым айының соңында кетеді. Ұрықтар ұяда шамамен екі апта тұрады. Негізгі қорек - жәндіктер, оны еркек мысық лаптарымен ұшып ұстап алады және жерден жинайды. Оңтүстік Африка аймағындағы қыстақтар (1-қосымша).

Саны және шектеуші факторлар.

ХХ ғасырдың басынан бастап 50-ші жылдарға дейін. кобчик аймағының оңтүстік аймақтарында өте көп болды [3, 9], бірақ 1970 жылдардың соңында. оның көптігі айтарлықтай төмендеді. Осыған қарамастан Минусинск бассейнінің кейбір аудандарында ұяның популяция тығыздығы 1 км2-ге 0,08 дараға жетті. Шамасы, сұңқардың жоғалып кетуі өрістерді пестицидтермен өңдеумен байланысты, олар өздеріңіз білетіндей, жәндіктер денесінде жиналады - осы сұңқардың негізгі қорегі.

Соңғы жылдары, шеткі субтайгадағы егістіктердің кеңінен өсуіне байланысты қызыл аяқты аққұба жиі кездеседі. Түрдің жалпы саны белгісіз. В.С. Жуков, Орталық Сібірдің орманды даласында бұл шамамен 4 мың адам, бұл аймақтағы құстардың жалпы саны сәл ғана жоғары болуы мүмкін. Қазіргі уақытта шектеуші факторлардың бірі - ұя салу үшін оңтайлы жағдайлардың болмауы - биік ағаштар мен ұя салатын жерлердің жанында қажетті азық-түлік қоры.

Қауіпсіздік шаралары.

Облыс аумағында осы сұңқарды тиісті түрде қорғау керек, түрлердің сақталған ұялау орындарын анықтау үшін аумақтарға шолу жасалып, маусымдық (ұя салу кезеңінде) шағын қорықтар желісі болуы керек. қалыптасты. Өңірдің дала және субтайга аймақтарында өзен аңғарлары бойында суды қорғау заңнамасын сақтау және бірінші кезекте санитарлық-техникалық күтімді кесуді қоса, кесуді шектеу өте маңызды. Түр Хакасия Республикасының Қызыл кітабына енгізілген

Ақпарат көздері. Краснояр өлкесінің Қызыл кітабы. 1. Бурский, Вахрушев, 1983, 2. Рогачева, 1988, 3. Сушкин, 1914, 4. Юдин, 1952, 5. Буштер, 1982, 6. Тугаринов, Бутурлин, 1911, 7. Сыроечковский, 1959, 8. Реймерс, 1966, 9. Янушевич, Юрлов, 1950, 10. Жуков, 2006.

Құрастырған: А.П. Савченко, А.В. Мейдус, И.А. Савченко. Фото: Александр Савченко, Красноярск, Сібір Федералды Университеті, Ресей.

Pin
Send
Share
Send
Send