Құстар отбасылары

Қызыл атричия - Австралияға эндемик

Pin
Send
Share
Send
Send


Жүйеге кіріңіз

Пайдаланушы атыңызды немесе электрондық пошта мекен-жайыңызды енгізіп, электрондық пошта арқылы еске салу алу үшін Еске салуды жіберу түймесін басыңыз.

Atrichornis rufescens (Ramsay, EP, 1866)

  • түйіндеме
  • таксон жүйесі
  • синонимдер
  • карта
  • eBird
  • Википедия
  • NatureServe
  • БҰЛ
  • Flickr
  • Аудио
  • Басқа сілтемелер

The Rufous Scrubbird (Atrichornis rufescens) - Atrichornithidae тұқымдасына жататын құстар түрі. Бұл Австралияға тән. Дереккөз: Википедия

Жасақ:
Passeriformes
Отбасы:
Atrichornithidae
Тұқым:
Атрикорнис

Ғылыми:
Atrichornis rufescens

дәйексөз:
(Ramsay, EP, 1866)

Анықтама:
Proc.Zool.Soc.London (1866) 438-бет

Протоним:
Atrichia rufescens

Avibase идентификаторы:
EA9FC4C7D07D2CE1

Таксономиялық реттік нөмірі:
TSN: 558821

Географиялық диапазон:

  • Atrichornis rufescens rufescens: Австралия (Квинслендтен Гибралтар жотасына дейін, NSW)
  • Atrichornis rufescens ferrieri: E Жаңа Оңтүстік Уэльс (Дорриго үстірті - Баррингтон Топс)

Жануардың сипаттамасы

Латынның Nyctalus noctula-дан шыққан қызыл кесек - үлкен мекендейтін жарқанаттар түрі. Кішкентай жануар топтасып өмір сүреді және экожүйе үшін ерекше құндылыққа ие.

Ол неге ұқсайды

Жарқанат - жарқанаттардың классикалық өкілі. Сүтқоректінің ұсақ, жынысты денесі, былғары қанаттары және табанды аяғы бар.

Сыртқы түрінің ерекшеліктері:

  • бояу - пальто алтын-қоңыр немесе қызыл-қызыл, іші ашық,
  • дене өлшемі - 6,1-ден 8 см-ге дейін,
  • құйрығының ұзындығы - 4,6-дан 5,4 см-ге дейін,
  • орташа салмағы - 40 г дейін,
  • қанаттары тар, ұзын, ұштарында көрсетілген,
  • қысқартылған мор,
  • құлақ, қоңыр ұзын құлақ жарғанаттан айырмашылығы, қысқа, кең, қалың - қатпарларға ұқсайды,
  • құлақ бастың қашықтығында орналасқан.

Қанаттардың ерекше құрылымының арқасында жарғанат қызғылықты маневрімен ерекшеленеді және ұшу тәсілімен алыс қашықтықтан жақсы танылады.

Мінезі және өмір салты

Жарқанаттардың басқа түрлерінің туыстары сияқты, түнгі уақытта белсенді, ал күндіз табиғи немесе жасанды баспанада жасырынады. Қалалардың кеңеюіне байланысты жарғанаттар шатырлар мен желдеткіш шахталарға қоныстанды. Соңғысы көбінесе өліммен аяқталады.

Вечерница маусымға байланысты үлкен топтарда 35-тен 100-ге дейін тіршілік етеді. Аң аулауға ұшар алдында, жануарлар шу шығарады, бірақ өздерін территорияға таратып, шағын топтарда ғана ұшып кетеді.

  1. ұшу ұзақтығы - 40 минут,
  2. ұшу биіктігі - жерден 70 метр,
  3. ұядан қашықтық - 10 км-ден аспайды,
  4. аң аулау екі сапармен жүреді - кешке және таң атқанға дейін, олардың арасында жануар баспанада демалады,
  5. қоңыздар ауланғаннан кейін, ұшу кезінде бірден тамақ болады.

Аң аулау кезінде ноктресалар жәндіктердің алыс қашықтықтан қозғалуын анықтау үшін эхолокацияға сүйенеді.

Өкінішке орай, зерттеушілер мен браконьерлерді аулау үшін құрылғылар немесе бұрын ауланған нотариустардың өкілдері қолданылады. Мырзалар сықырлауға асығады және арам адамның қолына түсуі мүмкін.

Не жейді

Танымал нанымға қайшы, ерекше ірі жәндіктер көбіне жарғанаттардың құрбанына айналады, ал олардың кішкентай және ұқыпты тістері тіпті адамның терісін тырнап тастай алмайды. Вечерница мүлдем зиянсыз және жәндіктердің санын азайту арқылы қоршаған ортаға үлкен қызмет етеді.

Қызыл никтурния диетасына мыналар кіреді:

  • қытырлақ,
  • аю,
  • жер қоңыздары,
  • жүзу қоңыздары,
  • шыбындар мен көбелектер,
  • бронзовки және барбель,
  • қансорғыш жәндіктер.

Аң аулау кезінде жарқанаттар паразиттік жәндіктердің санын едәуір азайтады.

Қай жерде тұрады

Түнгі зімбір территориясын қоса алғанда үлкен тіршілік ету ортасымен ерекшеленеді: Еуропа, Оңтүстік-Батыс Сібір, Орталық Азия, Шығыс Азия, Оңтүстік-Шығыс Азия, Қытай, Қазақстан, Беларуссия, Украина, Таяу Шығыс, Африка.

Аралас және жапырақты ормандарды кесу қалалық шеттер мен саяжайлар аумағында жарқанаттардың қозғалуын жеңілдетті.

Өткен ғасырдың 70-ші жылдарынан бастап қызыл түнгі қалалардың шетінде ғана емес, сонымен қатар орталыққа жақын бөлігінде де жүретіні байқалды. Сондықтан жануарды Останкино, «Сокол» ауылында немесе Сокольникте, Лосиний аралында және Мәскеудің басқа аудандарында табуға болады.

Табиғи жағдайларда түнгі уақытта мозаика түріндегі ормандармен, шабындықтармен және өзендермен жүгіруді жөн көреді, көбінесе баспана үшін кіреберістерді немесе табиғи үңгірлерді таңдайды. Сондай-ақ, колониялық үй үшін келесілер қолайлы болуы мүмкін:

  1. ішкі шеттері,
  2. саябақтар,
  3. коттедждер,
  4. тұрмыстық ғимараттар,
  5. шатырлар,
  6. қуыс.

Ұяларды кіреберістің маңындағы иіс пен нәжістің қалдықтарымен оңай анықтауға болады. Сондай-ақ, нәжіс көптеген шыбындарды тартады.

Көбейту

Зімбір ноцтрестері тез дамып, бір маусымда толық қалыптасқан ересектерге айналады.

Көбею және ұрпақты күту ерекшеліктері:

  • түнгі еркектер бөлек ұя салмайды,
  • көктемнің алғашқы айларында еркектер көптеген жетілген аналықтарымен ұяларына ұшып, оларды әнмен қызықтырады,
  • ерлердің жетілген жасы - 2 жастан, әйелдер - 2,5 жастан,
  • ұрпақты болу кезеңі - 2,5 ай,
  • жарқанаттар - тірі жануарлар,
  • күшіктер мүлдем дәрменсіз туады, жастардың саны 2 адамға дейін,
  • өмірдің 20-күніне дейін кішкентай ноктресс колонияда қалады, содан кейін олар анасымен бірге аң аулауды үйренеді,
  • ер балалар ұрпақты күтуге қатыспайды.

Әйелдер жастарды жаттықтырады, ал көші-қон уақытына қарай жастар колонияның толық тәуелсіз мүшелеріне айналады.

Табиғи жаулар

Кез-келген кішкентай жануарлар сияқты, қызыл түнде де көптеген табиғи дұшпандар бар, олар оның санын едәуір азайтады.

Оларға мыналар жатады:

  1. үкі,
  2. үкі,
  3. қарғалар.

Көбінесе жыртқыш аңдарға немесе көші-қон кезінде жануарларға шабуыл жасайды.

Қыстау

Қызыл түнгі суық мезгілде солтүстік топтар жылы аймақтарға ауысатын қоныс аударатын түрлерге жатады.

Белгіленген мәліметтерге сәйкес, жануарлар қыстауға қолайлы орын іздеу үшін 2 мың шақырымнан астам қашықтықты жүріп өтеді. Рейстер тамыз-шілде айларында басталады.

Көбінесе жарқанаттардың көші-қоны жалпы тамақтануға байланысты жәндіктермен қоректенетін құстардың ұшуымен сәйкес келеді. Кері рейс ерте көктемде, көбінесе сәуірде басталады.

Жануар территорияда қысқы ұйқыға кетеді:

  • Қырым,
  • Кавказ,
  • Орталық Еуропа,
  • Орта Поволжье,
  • Балқан түбегі,
  • Орталық Азия.

Ноктрессалардың қайтуы қысқа уақытты алатыны белгілі. Әйелдер бірінші болып келеді.

Қызыл кітаптағы қызыл шашты Вечерница

Түнгі зімбір индивидтерінің жылдам урбанизацияға байланысты жоғалып кетуі жануардың Мәскеуде, Смоленск, Ленинград, Псков, Воронеж және басқа аймақтардағы қорғалатын жануарлар тізіміне енуіне әкелді.

Жануарлардың консервациялық мәртебесі белгілі бір аймақтағы жағдайға байланысты 2-ден 4-ке дейін өзгеруі мүмкін.

Жойылудың негізгі себептері

Табиғи жаулардан басқа, жануарлар популяциясын айтарлықтай азайтады, жануарлар популяциясы жойылуға әкелетін бірқатар қауіпті кедергілерге тап болады.

Жеке адамдар санын азайтудың себептері:

  • үйлердің құрылыс тығыздығының жоғарылауы,
  • ормандарды кесу,
  • аумақты қансорғыш жәндіктерден тазарту (тамақ базасының азаюы),
  • су объектілері мен ауаның өндірістік ластануы,
  • орман мен қалалар арасындағы буферлік жолақтың болмауы,
  • шалғындардың деградациясы,
  • үлкен тесіктері бар ескі ағаштар санының азаюы.

Халықтың нашарлауының маңызды себебі қалалар маңындағы шу деңгейінің жоғарылауы болып саналады. Шу жануарлардың ғарыш кеңістігінде қозғалуы кезінде қолданылатын табиғи эхолокация процесіне кедергі келтіреді. Ұшқан кезде тышқан дауыстың және естудің керемет мүмкіндіктеріне сүйенеді.

Халықтың қазіргі жағдайы

Қазіргі уақытта ұсақ сүтқоректілердің саны тез азаюда. Үлкен шығындар ірі қалаларға жақын орналасқан топтар арасында байқалады.

Қорғау үшін қандай шаралар қолданылды

Жарқанаттар санын сақтау бойынша ең үлкен жұмыс - бұл халықтың белсенділігі аумағында ескі ормандарды санитарлық кесуді тоқтату немесе шектеу.

Түрді одан әрі сақтау үшін ұялар мен орман шеттеріне жақын тұрғын үй кешендерін дамытуға шектеулер енгізу қажет.

Жануар туралы қызықты фактілер

Түнгі зімбір - жарқанаттардың керемет өкілі. Жануарлардың қызықты фактілері:

  1. Бір жануардың ең ұзақ өмір сүруі - 12 жыл.
  2. Бір шығу үшін жейтін қоңыздардың орташа саны 30-ға дейін.
  3. Ұйқыдан оянғаннан кейін, жарғанат барлық бұрын үйренген шартты рефлекстерді ұмытады.
  4. Кейде хайуанаттар бағында аңды кездейсоқ көрші ретінде кездестіруге болады.

Жарқанат дамып келе жатқан адамзат өркениетінің үнемі қысымына ұшырайды, және қоршаған табиғатқа деген саналы қатынас қана жануарлар популяциясын сақтаудың кілті бола алады.

Деген сұрақтар әлі де бар Қызыл Вечерница немесе қосатын нәрсе бар ма? Содан кейін бұл туралы бізге түсініктемелерде жазыңыз, бұл материалды неғұрлым пайдалы, толық және дәл етеді.

Pin
Send
Share
Send
Send