Құстар отбасылары

Жақа сұңқар

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Superclass Tetrapoda Class Aves Aves
  • Falconiformes немесе күндізгі жыртқыш құстарға тапсырыс беріңіз - Falconiformes
  • Falcon тұқымдасы - Falconidae
  • Гном сұңқары, сұңқар - Microchierax

Ағылшынша атауы - Collared Falconet немесе Red-legged Falconet.

Гималай тауларындағы ашық ормандарды мекендейді, сонымен қатар орман жиектерінде, ауылшаруашылық плантацияларында кездеседі, көбінесе өзендер мен өзендер маңында жазықтықтағы теңіз деңгейінен 900 м биіктікте орналасқан. Ол сирек ормандарда немесе орман алқаптарында қураған ағаштардың көптігі, өрістерге немесе шабындықтарға жақын орналасқанды жөн көреді. Ол Үндістанда (Гималайдың тау бөктері, теңіз деңгейінен 650 м-ден 2000 м төмен биіктікте, Непалда (915 м төмен биіктікте), Бутанда (760 м төмен биіктікте), Мьянмада (Бирма) тұрады - ол Microhierax burmanicus, Камбоджа, Лаос, Вьетнам (сол атпен) деп аталады.

Ересек сұңқарды қара тәжі мен ақ маңдайы арқылы оңай анықтауға болады, ол мойынның артында кең жолаққа қосылады («жағасы»). Көздің үстінен ақ дақ басталады, оның фонында қара жолақ контраст тәрізді, көз арқылы өтеді. Негізгі түс - жылтыр қара, денесінің және құйрығының төменгі жағында ақшыл ақ түсті толқындар бар. Мойын қара-қоңыр, ақ жолақ оны қара «мұртынан» бөледі. Қанаттар астындағы кеуде және дене қызыл түске боялған. Бүйірлері қара, жамбастары және құйрығының дұрыс емес жағы каштан. Төрт ақ жолақпен құйрық қара. Көздері қоңыр, аяқтары мен саусақтары қара. Әйелдер мен жас құстар еркектерге ұқсайды, бірақ аналықтардың қанаттарында ақ көп, ал ақ жағасы онша айқын емес.

Құлап жатқан сұңқар құрт-құмырсқалармен және ұсақ құстармен қоректенеді, ол оны ұшып бара жатқанда аулайды. Ол ағаштардың құрғақ бұтақтары болып табылатын алабұғаларға сүйенеді, осы жерден аң аулауға шығады. Аң аулау кезінде ол қысқа рейстер жасайды, жәндіктерді ұстап алады да, өзінің жемтігін жейтін орнына оралады. Түрлер жылайды: «ку-ку-ку» немесе «keeli-keely-keely», жиі қайталанады. Жасырын өмір салтын жүргізеді, мазасыздану әдеттегі тіршілік ортасын қалдырады. Әдетте ол ағаштан ағашқа тез ұшады, анда-санда ағаш бұтағына тіреледі.

Бұл кішкентай, қарлығаш көлеміндегі сұңқар, үсті қара, жағасы ақ, каштан жамбасы (сондықтан қызыл аяқты сұңқар деп аталады). Ұшу кезінде қанаттардағы ақ дақтар көрінеді. Ол қара аяқты құйрықты сұңқардың (Microhierax fringillarius) туыстас түрлерінен ақ маңдайымен, Үлкен табан сүйрейтін сұңқардан (Micohierax melanoleucus) соңғы түрлерінде жоқ «ақ жағасымен» ерекшеленеді.

Жақа тәрізді сұңқарлар ұяшықтарда ұяларынан қалдырды. Олардың сүйікті көне сұңқар ағаштарын көбейту кезеңінен тыс уақытта да аралайды. Сұңқарлар биіктікте, жерден 9-10 м биіктікте, көбінесе 14-15 м-де ұя салады.Қуыс өсімдік материалдарымен оқшауланған, сонымен қатар қойма қойылып, алынған жәндіктер түсіріледі. Аналық ақшыл, кейде қызыл нүктелермен (кейінірек іліністерде) 4-5 жұмыртқа салады, бірақ ақпанда және наурызда муфталар таза ақ жұмыртқалар шығарады. Әйел жұмыртқаны инкубациялық кезеңнің көп бөлігінде, кейде бүкіл кезеңінде инкубациялайды. Инкубация кезінде сұңқар адамдарға және басқа құстарға өте агрессивті.

Pin
Send
Share
Send
Send