Құстар отбасылары

Қызыл кітаптан алынған жарқанат алып кешінің сипаттамасы

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Тегтер
  • С әрпінен басталатын құстар
Латын атауы:Сильвия
Ағылшын атауы:Бақша
Патшалық:Жануарлар
Түрі:Аккордтар
Сынып:Құстар
Жасақ:Passerine
Отбасы:Славков
Тұқым:Славки
Дене ұзындығы:15 см
Қанаттың ұзындығы:8 см
Қанаттар:17 см
Салмақ:20 г.
  • 1 Құстың сипаттамасы
  • 2 Құстардың қоректену ерекшеліктері
  • 3 Шыбынның табиғатта таралуы
  • 4 Соғысшы қоныс аударатын құс па?
  • 5 Құстардың түрлері
    • 5.1 Atlas Warbler
    • 5.2 Африка шөлі
    • 5.3 Ақжелкен
    • 5.4 Ақжелкен
    • 5.5 Йемен титулы
    • 5.6 Көзілдірік
    • 5.7 Warbler
    • 5.8 Pinto лақтырушысы
    • 5.9 Провансальды соғыс
    • 5.10 Desert Warbler
    • 5.11 Garden Warbler
    • 5.12 Сардиния сарбазы
    • 5.13 сұр
    • 5.14 Рюппельдің Славкасы
    • 5.15 Кішкентай ақ ит немесе Миллер Уорблер
    • 5.16 Жерорта теңізі немесе зәйтүн
    • 5.17 Субальпий немесе қызыл кеудеше
    • 5.18 Қара бас
    • 5.19 Hawk Warbler
  • 6 Еркек пен әйел: негізгі айырмашылықтар
  • Үйде 7 тайғақ
    • 7.1 Торға қажеттілік
  • 8 Асыл тұқымды
    • 8.1 Warblers үшін тамақтандыру
  • 9 құс туралы қызықты фактілер
  • 10 Ән айту

Құстың сипаттамасы

Әнші құстардың тұқымдасы, Варблерлер тұқымдасы, Пассерин түрлерінің ішіндегі ең ірісі және 20-дан астам түрі бар. Осы кішкентай ептілік пен ептілік құстарының барлығы бір-біріне өте ұқсас. Олардың түстерінде сұр және қоңыр реңктері басым, оған ақ-қара қосылады. Қызыл немесе қызғылт түстермен бірнеше түр ғана белгіленген. Орташа алғанда, жауынгердің мөлшері қарапайым торғайдың мөлшерінен аспайды. Олардың денесінің ұзындығы 15 см-ге дейін, қанаттарының кеңдігі 17 см-ге дейін, ал салмағы 20 г дейін.

Құстардың қоректену ерекшеліктері

Славки - бұл барлық құстар. Жазда олар жәндіктерді, мысалы, масаларды, шынжыр табандарды, инеліктерді, шыбындарды жейді. Күзде және қыста шайқасшылар назарын өсімдік тағамына аударады - өсімдік тұқымдары мен жидектер.

Жауынгердің қысқа және ұстағыш тұмсығы оларға жануарлардан да, өсімдіктерден де тамақ алуды жеңіл және ыңғайлы етеді.

Соғылғыштың табиғатта таралуы

Сырғулар өте кең таралған. Олардың тіршілік ету ортасы Сібірдің алыс аймақтарымен қоса бүкіл Еуропа мен Азия аумағын қамтиды. Бұл кішкентай құстар Африкада, континенттің солтүстігінде де кездеседі.

Соғысшы қоныс аударатын құс па?

Жауынгер түрлерінің көпшілігі қоныс аударатын құстар. Олар негізінен түнде қоныс аударады. Кәдімгі тіршілік ету ортасында соғысушылар ормандардың шеттерінде және қалың бұталарда қоныстанғанды ​​ұнатады. Кейде олар бақтар мен саябақтарға ұшып кетеді.

Atlas Warbler

Ол Африканың солтүстік-батысында және Еуропаның оңтүстігінде субтропикалық және тропикалық ормандарда тұрады. Ұя салуды теңіз деңгейінен 1000 - 2500 метр биіктікте ұнатады. Мароккоға қыста ұшады. Құстардың денесінің ұзындығы 12-14 см, қанаттарының ұзындығы 17 см-ге дейін.

Африка шөлі

Дене ұзындығы 12 см-ге дейін, салмағы шамамен 10 г.Аналықтары мен еркектері бір-бірінен ерекшеленбейді, олардың қоңыр белі мен ақ іші болады. Тұмсығы мен аяғы сары. Түр Африкада кең таралған, ұшып кетпейді.

Ақжелкен

Еркектері қара-сұр түсті, іші қызғылт, құйрығы ақ жолақтармен безендірілген, ал ақ жолақтар тұмсық бұрыштарынан төмен түседі, осыған байланысты түр өз атын алды. Аналықтары мен кәмелетке толмағандар ақ ішімен сұр-қоңыр түсті. Құс Түркия мен Кавказда тұрады. Қызыл теңіз жағалауында қыстайды.

Тау соғысы

Ұзындығы 14 см, салмағы 17 г дейінгі кішкентай құс, ол Азияның тропикалық және субтропикалық ормандарында теңіз деңгейінен 2000 - 3000 м биіктікте (Қазақстан, Ауғанстан, Иран, Пәкістан, Түрікменстан) тұрады. Оңтүстік Үндістан мен Шри-Ланкада қыстайды.

Йемен титулы

Қауіп төніп тұр. Йеменде және Сауд Арабиясында, тропикалық және субтропикалық ормандарда тұрады. Бұл түрдің денесінің ұзындығы 15 см жетеді.

Көзілдірік

Еуропаның тұрғыны, көзілдірік жауынгері сыртқы түрі сұр жауынгерге ұқсайды. Оның мөлшері 12-ден 14 см-ге дейін, дене салмағы 10 г дейін.Құстың басы сұр, тамағы ақ, артқы жағы қоңыр, ал кеудесі мен іші қызғылт-сұр түсті. Қанаттарындағы қылшық қызыл-қоңыр түсті.

Warbler

Бұл түрдің басында қара қалпақ бар. Арқасы қоңыр, іші ақ. Түр Азия мен Оңтүстік Еуропада кездеседі.

Пиебальд

Азияның құрғақ саванналарында теңіз деңгейінен 250-ден 2000 метрге дейін биіктікте тіршілік етеді. Дененің орташа ұзындығы шамамен 16 см.Әнде сіз «чак» деген айқайды ести аласыз.

Провансальды соғыс

Дененің ұзындығы 10-нан 15 см-ге дейін, дененің үстіңгі бөлігі сұр, төменгі жағы қызыл түске боялған. Әйел сәл жеңіл. Түр Еуропаның оңтүстігінде кездеседі.

Шөл шөлі

Түрдің тіршілік ету ортасы - Азия және Солтүстік Африка. Дененің ұзындығы шамамен 12 см, қылшықтары жоғарыдан сарғыш-сұр түсті, іші қызылдан қызылға, құйрығы ақ жолақтардан тұрады. Тұмсығы жіңішке, сары түсті. Жыныстық диморфизм анықталмайды.

Бақша

Дене ұзындығы 13-15 см, салмағы 22 г дейін болатын Еуропа мен Батыс Сібірдің тұрғыны.Бақша сарбазының қылшықтары сұр-қоңыр, монотонды, жасыл реңкке ие. Кеуде қуысы, іш және астыңғы жағы ақ түсті. Еркектер мен әйелдер түсі бойынша ерекшеленбейді, жас жануарлар сәл жеңіл.

Сардиниялық сарбаз

Түр Оңтүстік Еуропада кең таралған. Бұл үлкен тұмсығы бар, Провансаль жауынгерін еске түсіретін кішкентай құс. Арқасы сұр, іші кірпіш қызыл. Ересек еркектердің маңдайында қара дақтар бар. Аяқтар қызыл түске боялған.

Сұр соғыс

Торғайдың көлеміндей кішкентай икемді құс. Оның артқы жағы қызылмен сұр-қоңыр, басы мен бүйірлері күлді, тамағы ақ, іші нәзік қызғылт түске боялған. Түр Еуропада, Азияда, Батыс Сібірде, Африканың солтүстігінде, сондай-ақ Израильде кең таралған.

Славка Рюппель

Греция мен Түркияда тұрады. Бұл қара қанаттары мен ақ қауырсындармен безендірілген қара құйрығы бар кішкентай сұр құс.

Кішкентай ақжелкен немесе Миллер Варблер

Орталық Еуропада таратылған. Дене ұзындығы - 14 см-ге дейін, қанаттары - шамамен 7 см, дене салмағы 12 - 15 г.Қоңыр түске боялған. Бұл түр сұр жауынгерге өте ұқсас, бірақ мөлшері жағынан сәл кішірек, басында қара жолақ бар.

Жерорта теңізі немесе зәйтүн

Түр Испания мен Италияда кең таралған. Дене ұзындығы - 14 см-ге дейін.Сексуалдық диморфизм құстарда көрінеді. Еркектері қара сұр және іші жоғарыда қара сұр, периовулярлы сақина қызыл. Аналықтарында бастың сұр түктері бар, артқы жағы қоңыр, бүйірлері сұр-қоңыр.

Субальпий немесе қызыл кеудеше

Түр Жерорта теңізінде кездеседі. Дене ұзындығы - 12-13 см.Арқасы қатты сұр, іші сәл жеңіл. Құстардың кеудесінде тән ақ жолақ бар.

Қара бас

Түр бүкіл Еуропада және Африканың солтүстігінде тіршілік етеді. Дене ұзындығы - 15 см-ге дейін, қанаттарының ұзындығы шамамен 16 см, салмағы - 22 г дейін.Қабыршақтың түсі қоңыр-сұр түсті, ақшыл қарынмен. Еркектер басына қауырсыннан жасалған қара «қалпақ» киеді, ал әйелдер қызыл түсті.

Hawk warbler

Еуропада тұрады. Бұл денесінің ұзындығы 18 см-ге дейін, салмағы 30 г-ға дейінгі ең үлкен түр.Арқасы сұр-жасыл, басы қараңғы. Жоғарғы жақ ақ-қара тондарға боялған. Іш қарақұйрықпен өрнектелген ақ түсті, бұл сұңқардың кеудесінің түсіне ұқсас.

Еркек пен әйел: негізгі айырмашылықтар

Ақ итбалықтардың барлық түрлерінде жыныстық диморфизм маңызды емес. Құстардың түсі негізінен сұр-қоңыр болып табылады, олардың шамалы айырмашылықтары бар, бұл оларға ептілікпен жасырынып, бұта қалыңдығында жасыруға мүмкіндік береді.

Үйдегі тайғақ

Кішкентай епті әншілер тұтқында дамиды. Егер құс жақында ауланған болса, онда ол алдымен торға ұрып, өзін тыныш ұстай алады. Мұндай жағдайларда торды матамен жауып, құсты мазаламауға тырысыңыз. Бірнеше күнде жауынгерлер әдетте адамдарға үйреніп кетеді, тіпті иесін тани бастайды және оның келбетін қатты әнмен қарсы алады.

Аққұйрықтардың мінезі сабырлы және өте бейбіт. Басқа түрлердің құстары оларға агрессия көрсетіп, Warblers-ті ренжітуі мүмкін, сондықтан оларды бөлек орналастырған дұрыс.

Торға қажеттілік

Warblers ұстау үшін сызбалардан алыс орналасқан кең құсбелгі немесе тікбұрышты тор. Бөлмедегі температура 18-20 ° C-тан төмендемеуі керек, өйткені бұл құстар жылуды жақсы көреді. Торға алабұға, тамақтандырғыш, ішетін және шомылатын ыдыс орналастыру қажет. Торша айына бір рет дезинфекцияланады.

Асыл тұқымды өсірушілер

Тұтқында соғысушылар да жұптасып, ұя сала бастайды. Ол үшін құстар ұя салуы үшін өсімдіктерді торға немесе құсбегіне отырғызу керек.

Бір уақытта аналық 4-тен 8-ге дейін жұмыртқа салады, оларды екі ата-ана өз кезегінде инкубациялайды. Екі аптадан кейін балапандар дүниеге келеді.

Варлерлерге арналған тағам

Соғушыларға арналған негізгі тамақ - әр түрлі астық қоспалары, жемістер мен көкөністердің бөліктері, жидектер (бүлдірген, таңқурай, ақжидек, қарақат). Ұялау кезінде олардың диетасы жануарлардың тағамымен - жәндіктермен, ас құртымен, құмырсқа жұмыртқасымен байытылады.

Құс туралы қызықты деректер

  • Славки өте құпия құстар және адамдардан жасырады. Сондықтан оларды көру қиын, дегенмен олардың дауысты әндері бақтар мен саябақтарда жиі естіледі.
  • Warbler-дің қыстауға ұшуы, басқа қоныс аударатын құстардан айырмашылығы, негізінен полярлық жұлдызды басшылыққа ала отырып, түнде жасалады.
  • Табиғатта жауынгерлер 7-10 жыл өмір сүреді, ал үйде олар 12 жасқа дейін өмір сүре алады.

Ән

Еркектер де, әйелдер де өте қатты және дауысты ән айтады. Оның үстіне дауыстар құстардың әртүрлі түрлерінде ерекшеленеді. Олардың кейбіреулері ырғақты, кенеттен ән айтады, басқалары - сыбызғы дауысын еске түсіретін жұмсақ әрі әуезді. Славки басқа құстардың дауысына еліктейді, ал үйде олар адамның сөйлеуін көшіре алады.

Жануардың сипаттамасы

Түнгі алыптың қысқаша сипаттамасы:

Ғылыми классификацияМән
ПатшалықЖануарлар
ТүрАккордтар
СыныпСүтқоректілер
ЖасақЖарқанаттар
ОтбасыТегіс мұрын жарқанаттар
ТұқымВесперс
КөруТүнгі алып
Латын атауыNyctalus lasiopterus
Ашық1780 жылы
Сақтау мәртебесіОсал түрлер
Тіршілік ету ортасыФранциядан Кавказ және Таяу Шығыстағы Еділ бойына дейін жапырақты ормандар

Ол неге ұқсайды

Сүтқоректілердің денесінің ұзындығы 85-105 мм, салмағы - 40-75 г, қанаттарының жайылуы - 40-45 см.Бояуы: аққұба-каштан-қызыл. Бұл жарқанаттың тұмсығы біршама қорқынышты көрінеді: кең, өткір тістері бар, үлкен көзді. Іштегі пальто артқы жағынан жеңіл.

Қанаттар үшкір, ұзын - қанаттар құрылымының дәл осы ерекшелігі жоғары жылдамдықтың дамуына ықпал етеді. Жарқанаттардың жұқа қанаттары, құстардан айырмашылығы, дәлірек және жылдам маневр жасайды.

Үлкен жарқанаттардың құлақтарының құрылымы қызықты - олар ені бойынша дөңгелектелген, үлкен. Трагус саңырауқұлақтың пішініне ие, жүрекше алға қарай «қарайды». Сезімтал құлақтар ультрадыбыстық сигналды 17-19 кГц жиілікте қабылдайды.

Мінезі және өмір салты

Жарқанаттардың басқа түрлері сияқты, алып жарғанаттар күндіз үңгірлерде немесе ағаш қуыстарында ұйықтайды. Олар түнде аң аулауға шығады. Егер жақын жерде тығыз ормандар болмаса, олар саябақтар мен бақтарға қоныстанған. Олар 8-10 адамнан тұратын шағын топтарда тұрады.

Олар су айдындарында аң аулауды жөн көреді. Судың үстінде жоғары биіктікте айналып, сүтқоректілер біртіндеп түсіп, олар жәндіктерге шабуыл жасайды. Зардап шеккендер ультрадыбыстық көмегімен анықталады. Ол үшін кешкі кешке 10 секундтан артық уақыт қажет емес.

Бұл ірі сүтқоректілер құпия өмір салтын жүргізеді; олар ымырт аспанымен ұшып ұшқанда көрінбейді. Басқа түрлерден айырмашылығы, олар өте тыныш ұшады. Сондықтан оларды тек ай сәулесінде бақылау ыңғайлы. Өмір сүру ұзақтығы 8-9 жыл, тұтқында олар 20 жасқа дейін өмір сүреді.

Олар не жейді?

Бұл ірі тіршілік иелері тағамға талғампаз емес - олар ұстап алған нәрселерін жейді. Жазда жәндіктер диетаны құрайды: қоңыздар, көбелектер, масалар. Тамақ іздеу үшін олар жиі алыс қашықтыққа ұшып кетеді.

Құстардың маусымдық қоныс аудару кезеңінде жарқанаттардың мәзірі әр түрлі болады. Қанатты жыртқыштар көбінесе ұсақ құстарды жеуге үлгереді: қарақұйрық, қызылбас, шиффафф, робин.

Қай жерде тұрады

Жарқанаттардың сирек кездесетін және өте әдемі түрі жапырақты және аралас ормандарда тұрады. Ескірген, қураған ағаштардың ойпатында тұрады.

Еуропада алып түнгі уақыт Ресей Федерациясының Орынбор кеңістігінен Францияның солтүстігіне дейін кең таралған. Сіз оны суық климаттық аймақтарда таба аласыз: Нижний Новгород және Мәскеу облыстары. Ол сондай-ақ жылы аймақтарда кездеседі: Иран, Закавказье, Марокко.

2000 жылдан бастап украин ғалымдары өз елдерінен түнгі уақыттың 14 500 данасын тапты. Жануарларды жарқанаттар оңалту орталығына орналастырды. Мұнда зерттеушілер қолға түскен жарғанаттар Украина территориясында емес, Ресейдің Воронеж облысынан қоныс аударған деген болжам жасады.

Шағын популяцияларды территориядан табуға болады:

  1. шығыс және оңтүстік Еуропа,
  2. оңтүстік Қырым,
  3. Орталық Азия және Таяу Шығыс,
  4. батыс Закавказье,
  5. Солтүстік Африка.

Көбейту

Әйелдер жыныстық жетілуге ​​4 айдан кейін жетеді. Жұптасу маусымы қыркүйек айында басталады. Еркек бүкіл әйел гаремімен қоршалған өзін еркін сезінеді: 3-тен 10-ға дейін. Осындай көптеген әйел жанкүйерлерді қызықтыру үшін, ер адам жұптасқан әндерді пирсингтік шыңғырған дауыспен айтады.

Жүкті жарғанаттар қауымдастықтарға жиналады. Кейде оларға туыстары қосылады: кішкентай немесе қызыл ночидтер. Болашақ аналар 20-30 адамнан тұратын отарға жиналып, қыстауға дайындалады. Мұндай топтар балалы колониялар деп аталады.

Ноктресстердің ең көп балалы колониясы 66 адамнан тұрды.

Көктемдер көктемнің соңында - жаздың басында туады. Әрбір әйел бір, кем дегенде екі күшік әкеледі. Жаңа туылған нәрестелердің салмағы 6-7 грамм. Бала ананың сүтімен қоректенеді және алдымен денесімен кішкене тырнақтармен жабысып, одан ажырамайды.

Бір айдан кейін кішкентай тышқандар қазірдің өзінде баспанада жалғыз қалды, ата-анасын тамақпен күтеді. Тағы 10 күн өткен соң, жастар ұша бастайды және біртіндеп тәуелсіз болады.

Табиғи жаулар

Түнгі алыпта жаман ниетті адамдар аз емес. Оның мөлшері басқа жарқанаттармен салыстырғанда жеткілікті үлкен болғанымен, түнгі аң аулау түнде. Осы уақытта аң аулауға үлкен жыртқыштар шығады.

Келесі жануарлар үлкен жарқанаттар үшін қауіпті:

  • шөп,
  • суыр,
  • ermine,
  • еноттар,
  • күзендер,
  • егеуқұйрықтар,
  • жыландар,
  • сұңқар, бүркіт және басқа жыртқыш құстар.

Ашық жыртқыштардан басқа, алып тышқанның басқа да жаулары бар, олар соншалықты көп емес. Сүтқоректілер тұмсық, бүрге, кене сияқты кішкентай паразиттермен ауырады. Көбіне бұл қансорғыштар жануарларды өлтіреді.

Адамдар өз үйлерінде паразиттермен және кеміргіштермен белсенді күресуде. Осы мақсатта олар дезинфекциялаушы заттарды шақырады. Үй-жайларды шашыратқаннан кейін, кеміргіштер мен жәндіктер жоғалады.

Олармен бірге шатырдағы жарқанаттар да өлуі мүмкін. Өндірістен улану - алып жарқанаттар популяциясының өзгеруінің бір себебі.

Қыстау

Жазда жарғанаттар ағаштардың қуысында демалады, ал қыста олар ұйықтайды. Қыс мезгілдері үшін олар терең шахталар мен тастардағы үңгірлерді, жеке үйлердің шатырларын таңдайды.

Солтүстік аймақтарға қоныстанған алып нотариалдар қыста оңтүстікке қоныс аударады.

Қызыл кітапқа енген алып кеш

Бонның және Берн конвенцияларының қосымшаларына сәйкес жарқанаттардың бұл түріне сақтау мәртебесі берілді. Алып жарқанаттар Ресей мен Украинаның Қызыл кітабына енгізілген.

Жойылудың негізгі себептері

Үлкен жарқанат популяциясының өміріне қауіп төндіретін факторлар:

  1. адамдардың пестицидтерді қолдануы,
  2. жапырақты ормандарды жою,
  3. токсиндердің қорегін құрайтын жәндіктер санының азаюы.
Кішкентай жарғанаттың жақын орналасуы. Қара түсте оқшауланған.

Халықтың қазіргі жағдайы

Алып түнгі даралардың санын анықтау қиын, негізінен осы сүтқоректілердің өмір сүру ерекшеліктеріне байланысты.

Воронеж қорығындағы жарқанаттарға бақылау жүргізіп, мамандар әр 500 қолға түскен қызыл ноцессаларға бір алып түн болатынын атап өтті.

Украинадағы Одесса облысының батысында, көші-қон кезінде 200 қызыл тышқанның ішінен бір алыбы атап өтілді. Шамамен осындай арақатынас Ростов облысында қоныс аударатын жануарларды ұстау кезінде байқалды.

Болжам бойынша, Ресейдегі алып жарқанаттардың саны 17-27 мың адамды құрайды. Бұл сан, сарапшылардың пікірінше, аз. Сондықтан түнгі қанатты сүтқоректілер сирек кездесетін түрлер болып табылады және жойылу алдында тұр.

Қорғау үшін қандай шаралар қолданылды

Аймақтарға ноцессаларды тарту үшін ескі өскен ормандардың жойылуын тоқтату керек. Өйткені, бұл сүтқоректілер негізінен ескі өсімдіктерде тіршілік етеді.

Сонымен қатар, жасанды баспана құруды ұйымдастыру және түнгі уақыттағы көші-қон жолдары мен тіршілік ету орталарын анықтау үшін арнайы зерттеулер жүргізу қажет.

Жануар туралы қызықты фактілер

Алып ноктресстердің өмірінен қызықты мәліметтер:

  • бұл сүтқоректілердің төзімділігі таңқаларлық - олар биік таулардан оңай ұшып, алыс қашықтықтарға сапар шегеді,
  • ұшу кезінде алып жарғанаттар 40 км / сағ жылдамдыққа жете алады,
  • тышқандар бір-бірімен сөйлесіп, адам естімейтін дыбыстық сигналдарды пайдаланады,
  • кейбір еуропалық елдерде, атап айтқанда - Испанияда бұл сүтқоректілерді мұқият бақылауға және оларды суретке түсіруге тырысуға тыйым салынады.

Түнгі алып - сирек кездесетін жарқанаттар түрі, ол жойылу алдында тұр. Бұл процесті тоқтату үшін адамға түнгі шөптің тіршілік ету ортасы мен оның көші-қон жолдарын зерттеу қажет.

Ескі ағаштар бұл сүтқоректілердің өмірінде ерекше маңызға ие. Оларды үлкен жарқанаттарға кесу олардың үйлерінен көшуді білдіреді. Ормандарды сақтау алып жарқанаттардың санын қалпына келтіруге көмектеседі.

Pin
Send
Share
Send
Send